Жалимо због сукоба између два братска народа: Огласило се Руско ИППО друштво

28.02.2022. год.

РУСКО Императорско православно палестинско друштво - ИППО одјељење у Републици Српској одржало је редовну годишњу скупштину у манастиру Осовица код Српца на којој је поред бројних питања и активности посебно размотрена новонастала ситуација у Украјини.

Миладин Митровић је истакао је став Друштва да Русија није напала Украјину, већ да је ријеч о борби против НАТО-а који је окупирало Украјину и који у посљедњих неколико деценија својом агресивном политиком чини све да што више удаљи украјински и руски народ и да кроз политику двоструких стандарда покуша да Украјину увуче у еуроатланску алијансу, што је неприхватљиво за Руску Федерацију.

-Жалимо због сукоба између два братска народа руског и украјинског и вјерујемо да ће новонастала ситуација у што скоријем времену бити окончана, како би се избјегле веће жртве и страдања – рекао је предсједник ИППО свештеник Митровић.

Митровић је истакао да је главно опредјељење ИППО усмерено на стратешко партнерство са Руском Федерацијом и сарадњу у свим областима друштвено-политичког и духовно-културног живота наших братских народа.

-Све активности друштва као и предходних година биће усмерене на очување националног идентитета нашег народа и православне вјере. Притисци међународне заједнице са којима се данас сусрећемо обавезују нас да будемо максимално посвећени очувању Републике Српске, њеног територијалног интегритета и права на опстанак нашег народа – поручио је Митровић.

На скупштини је посебно наглашена позитивна сарадња овога друштва са Министарством рада и борачко-инвалидске заштите, које предвођено министром Душком Милуновићем даје велики допринос да се кроз различите активности очува култура сјећања на учешће руских добровољаца у одбрамбено–отаџбинском рату и њихов допринос у стварању Републике Српске.

Он је најавио да ће 12. априла ове године у Вишеград на обиљежавање Дана руских добровољаца допутовати делегација градске администрације Њижњег Новгорода, државног руског универитета и Привредне коморе ове области.

-Ово је дан када се на посебан начин његује култура сјећања на учешће руских добровољаца у Одбрамбено-отаџбинском рату и њихов допринос у стварању и очувању Републике Српске – рекао је Митровић.

Када су у питању прошлогодишње активности ИППО, Митровић је посебно истакао манифестацију Дани Републике Српске у Руској Федерацији у оквиру које је ИППО дало свој допринос кроз бројне сусрете и манифестације у којима је Република Српска представљена у Москви, Њижњем Новгороду, Првомајску и Сочију.

Он је истако да су институционални сусрети министара Петра Ђокића и Душка Милуновића, као и наступ епархијског хора „Јединство“ и делегације ИППО из Бања Луке оснажили и додатно отворили бројне могућности за сарадњу.

-Донесена је кључна одлука да се процес сарадње побољша активнијим повезивањем региона и градова из Републике Српске и Руске Федерације – рекао је Митровић и најавио братимљење неколико градова Руске Фдерације и Републике Српске већ у овој години.

 

ИЗВОР: Новости.ба


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com