Поповић:Пресуда би могла проузроковати распад БиХ

17.02.2007. год.

БАЊА ЛУКА - Омбудсман БиХ Витомир Поповић изјавио је да Међународни суд правде у Хагу, приликом доношења одлуке у случају тужбе БиХ против Србије и Црне Горе за геноцид, мора водити рачуна о томе да о тужби не постоји консензус у Предсједништву БиХ, да нема сугласности српског народа који је један од конститутивних народа у БиХ и да постоји резолуција Народне скупштине РС против тужбе.

Поповић је у интервјуу за бањалучки "Фокус" истакао да то што политичари бошњачке провинијенције упорно форсирају тужбу, говори у прилог чињеници да они нису заинтересирани за будућност БиХ, као сложене државне заједнице која се састоји из РС и Ф БиХ.

Он је додао да српски народ не би прихватио наметнута рјешења, која су супротна његовој вољи, те да би то могло водити ка стварању нових неспоразума и нових сукоба у БиХ, па и "распаду ове бивше југословенске републике".

Поповић је рекао да је јасно да ће Међународни суд правде, прије упуштања у основаност или неоснованост тужбе, расправљати и о питању је ли БиХ активно легитимирана за подношење тужбе, јер ју је поднијела Република БиХ из раздобља Алије Изетбеговића.

Он је истакао да би био разочаран ако би рјешавање ове тужбе било у вези с рјешавањем статуса Косова или планом Мартија Ахтисарија, односно ако би било у функцији притиска на руководство Србије да прихвати рјешења којима није задовољна.

Ако би одлуком Суда дошло до стварања обвеза у односу на бившу југословенску заједницу, Поповић сматра да би то аутоматски значило обвезу и за државе које су настале њеним распадом, односно Србију и Црну Гору.


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com