Смисао српског свијета

26.10.2020. год.

„СНП- Избор је наш“ у складу са мјерама које су донесене у вези вируса К-19 привео је крају припреме за организацију скупа, који ће се уз Божију помоћ одржати у Бања Луци у суботу 31. октобра 2020. године. Радну тему скупа – српски идентитет, његово дефинисање и одбрана, као и интереси српског народа у овом времену, како и ко би их могао остварити – објединили смо у једноставан и свеобухватан наслов „Смисао српског свијета“, што је и назив скупа. Такав назив скупа брише границе држава као и ограничења одређених струка. Зато смо позвали учеснике из различитих области (економисте, историчаре, социологе, црквене достојнике) да из свог угла одговоре на задату тему.

Слиједи трећи посљедњи текст којим желимо још више заинтересовати обичне људе, истакнуте појединце и институције, и из нашег угла помјерити границе у идејама и могућностима. 

 

Вођа српског народа мора бити вјерујући, слуга Божији

У овим смутним временима (у којима се покушава све срушити, од суверенитета држава и идентитета народа, па све до угрожавања човјека који има јединствену материјалну и духовну природу; у времену у којем се покушава загосподарити човјечанством надзаконима из једног малог а моћног свјетског центра и то разним манипулцијама, лажима, обманама, страхом, па и грубом силом, и на тај начин покушати насилно изградити свјетску заједницу са неслободним појединцима којима би се наметнуло јединствено, универзално образовање, и исто такву универзалну религију. У таквој заједници етичке принципе би процјењивали „одабрани“, а морал би био „клизна“ категорија, и зависила би од ситуације без утицаја икаквих трајних вриједности. У таквој заједници највећа опасност би била васпитање и образовање дјеце које би подразумијевало да се ненормалности прихвате као природне), вођа српског народа не смије да се поузда само у своје способности, и без тражења Божијег благослова. Тек, као вјерујући, лакше ће сабрати народ и одговорити на најтеже изазове таквог времена.

Рјешења за изазове који су произашли  и из сукоба материјалног и духовног, не смију искључити ни материјално ни духовно. Потребни су људи материјалнизма, али су неопходни, таман и у малом проценту вјерујући људи, Светим Духом надахнути. Ако је вођа српског народа вјерујући, биће лакше вратити морал у свим сегментима друштва, па и у економији. Уз то вјерујући вођа неће осјећати никакав страх, јер вјерује у Оног који је смрћу смрт побиједио, јер управо страх без обзира на жељу спрјечава вођу потпуне љубави према свом народу, као и потпуне преданости њему.

Вјерујући вођа имаће храбрости, мудрости и визију како да се избори и за међународно признање због значајне и историјске улоге српског народа у пружању отпора неправедним и насилним свјетским процесима. И на тај начин одредити боље мјесто српском народу  у будућем свјетском поретку.  Важно би било да се вођа српског народа,  уколико се значајно закомпликује ситуација у свијету, одрекне власништва над сваком материјалном имовином и у потпуности се посвети вођењу свог народа, и у ситуацијама које су сада незамисливе.

Овом приликом обавјештавамо јавност да ће, због важности постојања „српског свијета“, „СНП – Избор је наш“  установити вриједну награду која ће се додјељивати једном годишње оним појединцима, организацијама или установама, које ће снажно подстицати развој српског свијета.

 

Аутор текста је Дане Чанковић, предсједник СНП - Избор је наш


 


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com