Друга америчка ЕУ, мини Шенген

24.09.2020. год.

Давно сам написао текст да је инспирација за стварање ЕУ дошла из САД. Оне имају своје интересе, контролу и усмјеравање политике у ЕУ од њеног настанка па до данашњих дана. Свакако да су и све њене чланице свака на свој начин и у обиму који омогућује њихова снага и положај, остваривале и остварју своје интересе. У овом тексту придјев „амерички“ користим за малобројни а свјетски центар моћи који контролише САД, Енглеску, НАТО, већи дио Ватикана и Израела... Они су мајстори да направе проблем другима и да буду „позвани“ да га ријеше, да разболе па да лијече. У обе ове радње  они узимају новац од својих „партнера“.  И ту је њихова специјалност. Не могу да поднесу да неко други од њих узима новац. Тако се понашају зато што сматрају да су далеко најпаметнији, посебни, изузетни. Остали нису вриједни ни достојни да буду ни близу њих у смислу праведног и поштеног односа. Они су мајстори за обману, превару, лаж, а све приказујући да раде за туђе, „твоје“ добро. 

Овим текстом желим да поткријепим своју тврдњу изнесену на дан потписивања Вашингтонског споразума, да је он, Вашингтонски споразум геостратешка скретница у политичком и економском смислу.

Тај споразум је неупоредиво значајнији, са већом тежином и посљедицама него што се у јавности може чути. Припреме за споразум су биле темељне и дуготрајне. Једна од етапа у припреми, као што сам писао, јесте понуда Александру Вучићу да буде лидер у региону, како би за њих (амерички центар) одиграо улогу сличну оној као што је својевремено одиграо Броз (између осталог стварање покрета несврстаних, који је имао задатак да заустави приближавање многих земаља, будућих чланица несврстаних, СССР-у које су тада благонаклоно гледале на њега). 

Мини Шенген у којем ће Вучић имати лидерску улогу биће заправо америчка фирма која ће им доносити огроман новац, а биће и значајна у геополитичком смислу. Србија је једна од најбогатијих земаља у свијету по богатству руда метала. Вашингтонски споразума је почетна основа за процес багателне распродаје свега онога што вриједи у Србији а кроз мали Шенген и у региону. Када је економски моменат у питању они не иду на слијепо. Србија је својевремено имала квалитетне фирме које су се бавиле геолошким истражним радњама, иза којих су остале мапе које... те фирме су смишљено угашене а жеља неких  Срба прије неколико година да се поново отворе такве фирме са људима који су знали тај посао, хладно је одбачена у министарству и влади. Дрина је огроман хидропотенцијал. На њеном току може се изградити серија хидроцентрала, фактички на сваких петнаестак километара. Фирме из Италије и Њемачке биле су спријечене да уђу у такву инвестицију. Ко је „бацио око“ да то ради и под каквим условима? Мислили су они и на извоз сировина и увоз својих производа зато и дају кредите нама да изградимо аутопутеве који иду све до лука на Јадрану. О Војводини и производњи здраве хране сада неће бити ријечи. 

И ништа није црно-бијело. За Србију и народ потребна су нова радна мјеста, потребни су и аутопутеви. Али, да ли се може боље? Шта ћемо оставити нашим покољењима ако будзашто продамо наша и њихова природна богатства? Стварање мини Шенгена као америчке  мини ЕУ носи и опасност која је усмјерена да кроз један процес српски народ изгуби свој српски и православни идентитет. Дакле, врло је важно успоставити приоритете и односе између материјалног, идентитетског и духовног. 

Америка, тај центар свјетске моћи не води се идејом да другима буде боље, не бори се за праведнији свијет (данас осам људи има незамисливо велико богатство, а многи у свијету умиру од глади). Они направе проблем да би им се исплатио. И није им стало ни до Косова, ни до Србије, ни до помирења, ни до рјешења проблема између Срба и Албанаца, њима је сада стало да окупирају ове просторе у бијелим рукавицама, за њихово добро, а не за добро народа на овим просторима. И није проблем што они имају такву жељу, већ је проблем и увреда што они све то хоће да ураде сматрајући нас будалама и нижима од себе које ће и жедне превести преко наше питке воде. 

Њихов циљ није да наш регион уђе у ЕУ, у којој се јављају жеље за ослобађањем од америчког диктата. Њихов циљ је, ако не дође до ратова у Европи, да направе тампон појас, (Иницијатива три мора и мали Шенген) између Европе и Русије. У сваком случају њихов централни интерес је Русија и Православље као и њена богатства.

Такав мали Шенген потиснуће политичке и економске интересе Русије и Кине које су се дрзнуле да мисле и на себе. Кина, која се подигла у једној стратегији коју је осмислио и подржао споменути амерички центар и била замишљена као средство остваривања интереса тог центра у процесу стварања неправедне глобализације почела је да гледа на себе, мијењајући своју улогу коју су јој лукаво одредили други. Због те самовољне промјене Кину ће спутавати, санкцијама и регионалном и унутрашњом дестабилизацијом. 

Ако суштина није у наведеном, онда ће власти Србије на озбиљан и легитиман начин позвати Русију да се укључи и дјелује у процесу стварања малог Шенгена, јер је то у интересу народа на нашем простору због праведнијег и поштенијег доласка до свих рјешења и циљева...

Србија и српски народ не треба да се плаше казне и иживљавања тог западног центра свјетске моћи јер је сада Русија у стању, а може се доћи у такву ситуацију, да најозбиљније запријети... како се догађају одвијају у Свијету могуће је да управо пријетњом Русија спријечи могући Велики рат. Шаховским језиком – Пријетња је боља од извршења.


Аутор текста је Дане Чанковић, предсједник СНП – Избор је наш


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com