Годишњица страдања Романових - положени вијенци у Бањалуци (ВИДЕО)

18.07.2020. год.

У Бањалуци, су поводом 102 године од трагичне смрти царске породице Романов, на споменик цару Николају Другом положени вијенци. Истакнут је његов немјерљив значај и несебичност у очувању српског народа у Првом свјетском рату.

Николај Други Романов био је велики пријатељ Срба и ушао је у Први свјетски рат 1914, након што је Аустроугарска објавила рат Србији. Традицију и поштовање према оваквом односу руског цара према Србима његује Императорско православно палестинско удружење.

Свештеник Миладин Митровић, предсједник Императорског православног палестинског друштва Бањалука које његује традицију поштовања царске породице Романов, рекао је да је руски император Николај Други јединствена личност која је ставила печат и круну историјским руско-српским пријатељским односима.

- Николај Други је својом одлуком да уђе у Први свјетски рат да би заштитио српски народ показао жртвену љубав, јер га је то коштало царске круне и живота, као и његове породице - рекао је Митровић.

 

Вијенце су положили и министар енергетике и рударства Петар Ђокић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душко Милуновић. Милуновић је истакао огромну заслугу цара Николаја за спас српске војске у Првом свјетском рату и подсјетио на ријечи цара Николаја  који је рекао: "Ја сам прије свега цар Руса, а послије тога и Срба, јер су и Срби мој народ”.

Да Русија није ушла у рат због Србије, због "свог млађег брата", вјероватно Србија не би постојала у данашњем облику, истакао је Милуновић.

- На жалост, читава породица Романов је злочиначки убијена од стране комуниста по доласку на власт, масовно су уништавали руско племство. Ми данас одајемо почаст цару Николају и великој братској Русији - изјавио је Милуновић

Бољшевици су 17. јула 1918. године убили руску царску породицу Романов - цара Николаја, царицу Александру, њиховог сина, престолонасљедника Алексеја и четири кћерке, велике кнегиње Олгу, Татјану, Марију и Анастасију.

Цара Николаја Другог Александровича, са супругом Александром Фјодоровном и њихово петоро дјеце, 1981. године канонизовала је Руска православна црква, а 2000. прогласила за свете новомученике.

 

Извор: РТРС


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com