Реакција на текст посланика НСРС Небојше Вукановића под насловом: „Зашто ћути Дане Чанковић и остали чанколисци?“

02.12.2019. год.

Ћутим, јер моја дјела говоре више од ријечи

Реакција на текст посланика НСРС Небојше Вукановића објављеног 1.12.о.г  на порталу Српско уједињење, под насловом:„Зашто ћути Дане Чанковић и остали чанколисци?“,  а исти је пренио и РТВБН портал,  а завршава се: „Зашто не изађу у јавност и сад не кажу Додику објави Програм реформи и кажи НЕЋЕМО У НАТО? Изађите разни штакори из својих рупа и реците народу бар зашто ћутите?“.

Покушаћу одговорити у духу назива наведеног портала, а не острашћено и обојено страначким и личним интересима.

Поштујући функцију народног посланика коју обавља Небојша Вукановић, а мање његов ратнички  стил у политичкој борби, који за посљедицу често има политичке свађе које не воде добром резултату, рећи ћу, у смирењу је спасење, али у њему се доносе и најбоље одлуке. Иако се у многоме слажем са послаником Вукановићем, попут његове приче у борби против криминала и корупције, јачању институција, увођење реда у образовање, функционисање правне државе у сваком смислу, стварање амбијента који ће задржати младе и способне.., али, зар о томе не говори већина политичара?

Ово преломно вријеме захтијева приоритете и дефинисање суштинских интереса за народ. Данас је приоритет сачувати Републику Српску која је гарант опстанка српског народа на њеној територији а други циљеви доћиће временом. Улазак Републике Српске и БиХ у НАТО, одвео би Српску, кроз један процес, у нестанак. А онда би Срби промијенили свој идентитет и били би нешто друго.

Зато тако суштинско питање као што је питање уласка у НАТО, не треба користити као острашћени учесник који све то доводи у бесмислену раван, прозивке, свађе и осуђивање. Око суштинских питања за народ политичари требају имати јединство, јер га народ  у суштини има. А ако има нешто  што збуњује и што спречава то јединство политичара, као што је то, можда, документ Предсједништва БиХ, Програм реформи у БиХ који је упућен у сједиште НАТО-а, онда то треба полако и постепено разјаснити, узимајући у обзир да тешка и компликована ситуација захтијева мудрост која оређује начин доласка до заједничког циља.

Оно што се могло чути о том документу на медијима, наводи ме на закључак, да је већина текста документа произишла из досадашњих одлука, па чак и закона који трасирају пут РС и БиХ у НАТО, као и да га даље настављају и утврђују. Оно што је најбитније у том документу јесте, да је за улазак РС и БиХ у НАТО, потребна нова одлука Предсједништва БиХ. Знамо, да по уставу, сваку одлуку Предсједништва БиХ српски члан из РС може прослиједити Народној скупштини РС на преиспитивање, па ако двотрећинском већином НСРС се не прихвати таква одлука, она аутоматски не може ступити на снагу.  Значи коначну одлуку у суштини доноси НСРС. Исто право имају остала два члана Предсједништва БиХ и Парламент Федерације БиХ.

Уколико НАТО и друге заједничке институције БиХ, пренебрегну тачку документа Програма реформи у БиХ у којој се говори о неопходној новој одлуци за улазак у НАТО, онда Републике Српска може направити легитиман искорак у правцу доношења свог новог устава који ће се искључиво базирати на Анексу IV Дејтонског споразума, као међународног уговора или да крене својим новим путем  раздружујући се од Бошњачко-хрватске Федерације.

Али, и без обзира шта писало у том документу, па чак и шта Милорад Додик мисли о уласку РС и БиХ у НАТО, у овој реакцији на споменути текст, мене интересују, а вјероватно и већину народа, шта ће посланик Вукановић и опозиција у овом смислу урадити – хипотетички ако је Додик за улазак у НАТО да ли ће се посланик Вукановић и опозиција повиновати ставу Додика или му се супротставити.

Што се тиче мене, ја сам водио кампању против НАТО-а и када су својевремено српски политичари са радошћу причали о том војном савезу. А подржавам сад оне политичаре који су промијенили свој некадашњи став у том смислу.

И одговор на питање зашто сада ћутим, јесте,  зато што делам. Делам и кроз акцију „Потписом против уласка у НАТО“, а ако Бог да, релативно брзо,  и нечим обавезујућим. Зашто то посланик Вукановић не зна, можда су криви режимски медији, на које сам се успињао, како рече посланик. 

А што се тиче његове констатације  да штитим Оца нације како он рече, мислећи на Милорада Додика одговарам – Отац нације, српске, за сва времена је заштићен, Свети Сава.


Аутор текста је Дане Чанковић, предсједник СНП – Избор је наш


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com