Извјештај са конференције за новинаре на тему: Иницијатива СНП – Избор је наш да се питање уласка у НАТО ријеши обавезујућим референдумом, која је одржана 12.11. о.г. у Међународном прес центру Бања Лука

13.11.2019. год.

СНП – Избор је наш формирао је Иницијативни одбор, у циљу реализације наведене иницијативе, а којег чине Пантић Небојша, адвокат, Мико Шкорић, пуковник, члан Предсједништва организације старјешина Војске Републике Српске, Чанковић Дане, дипл. инж. руд.

Чланови Иницијативног одбора на конференцији за новинаре рекли су сљедеће:

Предједник Покрета Дане Чанковић:

„Србски народни покрет „Избор је наш“ покренуо је грађанску иницијативу за допуну Кривичног законика Републике Српске, који би обавезао све српске представнике на нивоу БиХ да питање уласка у неки војни савез, попут НАTО-а, мора бити ријешено на обавезујућем референдуму грађана Српске.

Разлог покретања ове иницијативе је заштита Републике Српске, њених вриједности и грађана, јер би улазак у војни савез попут НАTО-а, нажалост, омогућио развлашћивање, па чак и укидање Српске која је гарант заштите интереса српског народа на овим просторима.

Нико нема право због погинулих бораца и грађана који су бомбардовани да у име народа, омогући улазак у било који војни савез, а поготово у НАTО.

Покрет од свог оснивања полази од става да је суверенитет као највише право у народу. И овом иницијативом желимо да актуелизирамо и подрупремо право народа да одлучује о свим суштинским питањима путем референдума, као најдемократскијег начина одлучивања и изражавања воље народа.

Досадашње наше активности су показале да српски народ, о свим суштинским питањима, какво је и улазак у НАТО, има јасно дефинисан став, само треба показати снагу да свој став, као право и оствари.

У Европи па и у свијету присутан је крхак мир и ми не треба да улазимо у било који војни савез који учествује у ратовима, да би наши синови, а њихови војници, гинули за њихове интересе.

Покрет ће имати мобилне тимове који ће прикупљати потписе грађана у Републици Српској који подржавају нашу иницијативу, а моћи ће да свој потпис дају и у просторијама СНП – Избор је наш,  у близини Економског Факултета у Бањалуци.“

Мико Шкорић, пуковник, члан Предсједништва организације старјешина Војске Републике Српске:

„Кратко образложење зашто се подржава референдум да БиХ не буде чланица НАТО:

1. Свака земља која се опредијели за улазак у НАТО једноставним рјечником мора да направи акциони план који обухвата обимне измјене постојећег законодавства, да изврши планирање промјена у економији, у реорганизацији Оружаних снага (ОС) које  су свеобухватне и прилагођене функционисању НАТО пакта. Значи ради се о темељним промјенама, а затим по пријему слиједе и обавезе! Земље чланице НАТО пакта, дужне су да издвајају 2% БДП за потребе ОС. Поред тога у оквиру чланица се врши сва трговина око опремања сопственх ОС и, по правилу, новопримљене чланице добијају-купују старије оружје, излажу се трошковима ремонта чиме се одливају значајна средства из буџета за ОС.

Сам предсједник САД, водеће земље пакта, Доналд Трамп је изјавио да САД има највеће трошкове и да такву заштиту савезници треба да плате. Република Српска, а и БиХ, финансијски би значајно оптеретили своје буџете и то би значајно оптеретило, а самим тим и значајно повећало издвајања за ОС. У ситуацији велике задужености, ово би се могло „покрити“ само новим задужењима што у овом тренутку када кредитима регулишемо пензије и друге виталне потребе ово је непотребно.

2. Наша Скупштина РС већ се опредијелила за војну неутралност како би се зсштитило учешће њених становника у ратним мисијама а што би се десило да смо чланица НАТО пакта који је од 1999. године мимо Савјета безбиједости УН донио одлуку да бомбардује СРЈ и тако постане савез који једнострано доноси одлуке о свом ратном ангажовању што нама који смо у прошлом вијеку учествовали у два свјетска рата на страни побједничке коалиције при томе као народ подносећи значајне жртве, никако не одговара. Такође и последњи рат је учврстио увјерење да треба тражити друге форме и рјешења, а рат је опција коју не желимо. Формално у савезе ћемо ступити ако до такве опасности дође, а не да се унапријед одреди противник. Разумљиво је да народ са оваквим искуством не одобрава конфронтације које су неизбјежне ако си члан неке војне алијансе.

3. Сви ратови који су вођени од стране овог народа били су одбрамбени и вођени су на сопственој територији, а припадност НАТО савезу то поништава за шта у новије вријеме има доста примјера ангажовања НАТО снага у ратним операцијама ван земаља чланица.

4. Све ово нас опредјељује да о тако крупном и значајном питању ОБАЕЗНО у РС се мора одредити путем референдума и промјене Закона у коме се предвиђају санкције за оне који би мимо РЕФЕРЕНДУМСКЕ одлуке прихватали или потписали приступање било ком војном  савезу.“

Пантић Небојша, адвокат:

„Грађанска иницијатива у организацији СНП-Изор је наш, а у складу са Законом о референдуму и грађанским иницијативама Републике Српске, има намјеру да подстакне афирмисање референдума као најдемократскијег облика грађанског изјашњавања по појединим питањима од суштинске важности по грађане Републике Српске.

Обзиром на актуелну ситуацију везану за питање учлањења БиХ у НАТО савез, а руковођени чињеницом да су политички представници грађана Републике Српске од потписивања Дејтонског мировног споразума више пута донијели одлуке о преносу надлежности са Републике Српске на БиХ у супротности са чланом 3 Устава Републике Српске који гласи: „Републици припадају све државне функције  и надлежности осим оних које су Уставом Босне и Херцеговине изричито пренесене на њене институције“. Покрећемо грађанску иницијативу за доношење Законика о допуни Кривичног законика Републике Српске.“СНП – Избор је наш


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com