Изетбеговићева превара Додика и Српске

01.08.2019. год.

Јучерашња изјава Бакира Изетбеговића дата БХРТ: „Додику сам понудио редуковани Национални план за НАТО..,“ је веома опасна и представља покушај преваре Додика, Републике Српске и српског народа.

Опасна је, јер Изетбеговић у тој изјави у суштини говори да не признаје дејтонско устројство БиХ, Анекс IV Дејтонског споразума, тј, Устав БиХ. Он не прихвата чињеницу да је Анексом IV Дејтонског споразума, суверенитет, као највише право додијељено ентитетима Федерацији БиХ и Републици Српској.

Изетбеговић хоће преваром да дође до преседана у смислу да се у заједничким институцијама БиХ, какво је и Предсједништво БиХ, доносе коначне одлуке, без могућности да се оне евентуално преиспитају и о њима коначан суд донесу Парламенти ентитета. Зато он, Изетбеговић, полази од своје „чињенице“ да је БиХ опредијељена за НАТО и да иде у НАТО, а српски представници ако су против тога, да то питање отворе у заједничким институцијама. Дакле, БиХ иде у НАТО а ви српски представници у заједничким институцијама ако можете то измијените, што је немогуће. Циљ му је, дакле, суверенитет, тј. право одлучивања о томе из Народне скупштине Републике Српске и Парламента Федерације БиХ пребацити у заједничке институције БиХ, а оне по Анексу IV Дејтонског споразума само реализују вољу два ентитета и три народа (Бошњака, Срба и Хрвата) који су конститутивни у њима, заједничким институцијама.

Евентуално прихватање и редукованог Националног плана за НАТО, представљао би наставак процеса познатог под називом „кување жабе“, са драматичним завршетком.

Покрет сматра да је сасвим довољан вид сарадње БиХ и НАТО-а који се одвија кроз програм Партнерства за мир и сматра потребним да се одлука Народне скупштине о војној неутралности треба оснажити. Зато ће СНП – Избор је наш у септембру мјесецу покренути  иницијативу да Народна скупштина РС усвоји закон који би ставио у обавезу да се питање уласка у НАТО ријеши на републичком референдуму.

Уколико се, не дај Боже од српских политичара прихвати опасна игра Бакира Изетбеговића по питању уласка у НАТО и формирања Савјета министара БиХ, за очекивати је да се убрзо после тога, овог пута, најозбиљније покуша оспорити име Република Српска пред Уставним Судом БиХ.


 

СНП - Избор је наш


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com