Отворено писмо предсједнику Вучићу поводом сложене политичко-безбједносне ситуације у Српској и БиХ

02.08.2018. год.

Поштовани предсједниче Србије, господине Вучићу, Покрет Избор је наш је национална невладина организација која петнаестак година активно дјелује у Републици Српској.

Повод нашег обраћања Вама јесте веома сложена политичко-безбједносна ситуација у Републици Српској и БиХ, а право да се обратимо Вама је у чињеницама што Србија, као матична земља, штити национални, вјерски и културни идентитет Срба у региону и што је један од гаранта Дејтонског споразума (насљедница је и обавеза СР Југославије). Охрабрује нас и Ваша изјава: „Моје ријечи нису шала, до својих ријечи држим посебно када су озбиљне и одговорне. Никада више нећу дозволити да се Србима понови 'Бљесак' и 'Олуја', јер, имаћемо трауме и ожиљке наредних стотину година послије тешких пораза које смо доживјели, и ћутања, и чињенице да смо се правили глуви и слијепи када су нам се најтеже трагедије нашег народа дешавале“.

Догађаји попут оних у вези миграната, доласка 40 енглеских специјалаца у БиХ, извјештаја Дома лордова о БиХ, честе изјаве да је Република Српска геноцидна творевина, изјава Насера Орића да ће рат доћи далеко прије него што ико мисли овдје, до забрињавајућих анализа озбиљних стручњака у којима се наводи да Републику Српску споља дестабилизују, указују да постоје озбиљне снаге на Западу и у БиХ који желе и раде на томе да Република Српска нестане, било мирним путем, да је српски политичари кроз један процес сами укину, било ратом. Нестанком Српске, сва кривица за рат и злочине у њему пребацили би се искључиво на српски народ, што би изазвало несагледиве штетне посљедице, са могућношћу нестанка Срба западно од Дрине. Српска је највећа побједа српског народа у 20-ом вијеку и да би опстала у овим сложеним околностима сви српски субјекти морају бити јединствени у њеној одбрани.

Очигледно је да Запад и сарајевски политичари виде предсједника Додика као највећу препреку у остваривању свога циља – укидање Српске. Зато су за његово рушење припремили двије стратегије. Једна која подразумијева активности које би утицале на резултат избора у смислу његовог пораза, а друга уколико предсједник Додик побиједи на изборима, тада би се ишло у два правца. Један у стварању околности у којима би се избори приказали као покрадени. Услиједили би протести опозиције и реакција ОХР-а и високог представника а можда и страних војних снага које су такође присутне у БиХ. Други правац одвијао би се у исфорсираном и под притиском отвореним судским процесом против предсједника Додика. Извориште проблема и за „крађу“ на изборима и за судски процес, може бити у Србији. У том смислу се може злоупотријебити велики број гласова који ће доћи из Србије (јер су гласачи изузетно заинтересовани да гласају на овим изборима) у односу на претходне изборне циклусе и очигледно да ће велики проценат гласача из Србије гласати за предсједника Додика. А управо тако велик број гласова може се злонамјерно тумачити као да је у питању крађа. Такође Тужилаштво
Србије може бити подвргнуто разним притисцима, индиректно и споља, да подигне оптужницу против предсједника Додика, рецимо у „случају“ куповине виле.

Зато предсједниче Вучић, како Ви кажете, не смијемо поновити грешку тако што ћемо се правити глуви и слијепи када нам, не дај Боже, овог пута нестаје  Републике Српске.

Покрет је увјерен да би српски народ био обрадован и сматрао то својим интересом, у цјелини гледано, када би Ви, предсједниче Вучић, заједно са предсједником Додиком и свим српским политичарима не само бранили и одбранили Републику Српску него је и јединствено са Србијом изграђивали у сваком смислу.

С поштовањем,

Дане Чанковић
Предсједник СНП – Избор је наш


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com