Трибина и промоција књиге Косово и Метохија, аргументи за останак у Србији

27.12.2006. год.

На Правном Факултету у Бањој Луци 27.12.2006. године одржана је трибина и промоција књиге КОСОВО И МЕТОХИЈА АРГУМЕНТИ ЗА ОСТАНАК У СРБИЈИ


Учесници:

  • Слободан Ерић - гл. уредник часописа ГЕОПОЛИТИКА, Београд
  • Мр. Милош Јовановић, Београд
  • Проф. др Ђорђе Микић, Бањалука
  •  Проф. Предраг Гуго Лазаревић, Бањалука
  • Јереј Драган Грујић, Бањалука
  • Ђакон Владислав Радујковић, Бањалука
  • Зоран Костић, Бањалука

            ОКТЕТ СВЕТИ ПЛАТОН БАЊАЛУЧКИ

--------------------------------------------------------------
Почело је с „Боже Правде“, а после пјесме над пјесмама, химне над химнама , скуп је у име СНП - Избор је наш поздравио предсједник покрета Дане Чанковић и рекао да смо у склопу акције покрета „Српска зове“ позвали Косово и Метохију у Републику Српску.
"Организовали смо ову трибину и промоцију књиге Косово и Метохија аргументи за останак у Србији. Овим скупом смо хтјели да покажемо да нас свака рана рода нашег боли, и да кажемо да док је Косово и Метохија у нашим срцима и нашем разуму оно није изгубљено."

Скуп је поздравио и благословијо јереј Драган Грујић. Благодарили смо оцу Драгану на благослову, на оном што је потребно да би нешто било добро и наставили са радом скупа.
Чланак из Гласа Српске

ПРОМОВИСАНА КЊИГА „КОСОВО - АРГУМЕНТИ ЗА ОСТАНАК У СРБИЈИ"
МУДРО ДО ЦИЉА

БАЊА ЛУКА - Србија има непорециве, научно и практично утемељене аргументе да задржи Косово и Метохију у свом саставу. Питање  Косова није само геополитичко, него и етичко питање, јер нас борба за Космет морално поправља и чини нас бољим. Зато треба вјеровати да ћемо успјети да га сачувамо.Ово је у сриједу навече, на промоцији књиге „Косово - аргументи за останак у Србији" на бањолучком Правном факултету, казао главни и одговорни уредник београдског часописа „Геополитика" Слободан Ерић, који је издавач ове књиге.

Ријеч је, заправо, о зборнику радова најеминентнијих српских стручњака, којима се на научним основама показује да би евентуална независност Космета била насиље над међународним јавним правом, па и логиком и моралом.
Књига која је штампана у двојезичној, српско - енглеској верзији већ је достављена министрима спољних послова земаља Контакт - групе, најутјецајнијим свјетским медијима, научним институтима, политичким и научним ауторитетима шитом свијета.

- Ова књига би требало да нам улије оптимизам у поглед на косовско питање. Мислим да је послије 15 година Србија коначно на путу да оствари велику побједу, односно да сачува Косово и Метохију. Успјела је да поврати не велики, али не ни безначајан дио суверенитета на Космету, а мудром и паметном политиком може се остварити и коначан циљ - рекао је Ерић

Један од аутора књиге мр Милош Јовановић, који се бавио питањем статуса Космета са аспекта међународног јавног права, казао је да Србија има чврсте аргументе у својим рукама.

Сецесија није прописана међународним јавним правом, а право на самоопредјељење не значи неминовно и право на државност - рекао је Јовановић.

О књизи је говорио и писац Зоран Костић, који је казао да је ријеч о изузетном зборнику текстова о једном од најактуелнијих геополитичких питања у Европи.

- Косово није само историја и политика, већ и поезија, литература. Тамо су наша душа и наше срце, и зато Косово мора да остане у Србији - истакао је Костић.

Историчар проф. др Ђорђе Микић изнео је историјски преглед збивања на Космету, гдје је и сам живио одређено вријеме.

Кад су, послије слома српске средњовјековне државе, почели да долазе на Косово, Албанаца - овчара је било тек око два одсто, а кад је пала Отоманска империја, већ су чинили половину тамошњег становништва - рекао је Микић, упитавши се колико ће аргументи који су на страни Србије, значити међународној заједници.

Професор Предраг Лазаревић је напоменуо да је покушај одузимања Космета континуитет међународне политике према Србији, али да је тешко довести у питање чврсте аргументе који су изнесени и у овој књизи.

Имамо аргументе да задржимо Космет, али требамо знати шта ћемо радити ако га задржимо - рекао је Лазаревић, напомињујући да нико од српских политичара нема легитимацију да пристане на отцјепљење Космета.

Промоцију књиге „Косово-аргументи за останак у Србији", коју је организовао Србски народни покрет „Избор је наш", благословио је јереј Драган Грујић, а својим појањем увеличали су је и чланови октета Свети Платон бањалучки.


Топоними
На Космету је регистрована 1.181 црква и црквиште, 113 манастира и манастиришта, те осам спомен - капела и спомен костурница, односно укулно 1.351 црквено здање. Ту су и. 534 стара српска гробља, 96 тврђава, градина и трговишта и 14 двораца српске властеле, па укупан број српских топонима износи 1.994. Од камена из православних храмова срушених од турског времена до данас, сазидано је 55 џамија, од којих 50 постоји и данас.Информативна служба СНП - Избор је наш


    ФОТОГРАФИЈЕ


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com