Срби и Бошњаци заједно за правду

11.11.2016. год.

Размишљања највиших дужносника у Хрватској да су Хрвати у БиХ неравноправни са остала два народа и иницијативе које долазе чак и од католичких великодостојника, о стварању трећег хрватског ентитета, који би узурпирао дио територије Републике Српске,  представљају лукаву, лицемјерну и освајачку стратегију.

Статус Хрвата у БиХ неминовно треба везати за статус Срба у Хрватској. И то је правда која извире из истине да смо сви живјели у једној заједничкој држави Југославији. Хрвати су били конститутивни у БиХ, а Срби у Хрватској. Срба је било више у Хрватској (око 900 хиљада) него Хрвата у БиХ (700 хиљада). Али та правда не може доћи сама од себе. За њу Бошњаци и Срби треба де се заједнички боре, јер је то обострани интерес. Ако не дође до такве легитимне борбе, може се десити, да, „шака јада“ хрватског (Милановић док је био предсједник владе Хрватске српски народ је назвао „шаком јада“) управља Бошњацима и Србима до Дрине и Дунава, стварајући велику Хрватску на стратегији „завади па владај“. Зашто Хрвати са Србима и Бошњацима желе да живе заједно, само ако су у предности? Да ли због осјећања слабости или комплекса... они су и у Југославији, када су изгубили предност, тако што је Милошевић Србији обезбиједио равноправност са другим републикама (до тада, под утицајем Хрватске и Словеније, аутономне покрајине у одлучивању су гласале против интереса Србије а у корист Словеније и Хрватске), кренули у разбијање Југославије.

Бошњаци и Срби у својим односима не смију да направе грешку, јер ће грешка било које стране бити погубна за оба народа. Њихов однос мора да се заснива на истини. У миру су Муслимани – Бошњаци најбоље пролазили са Србима, а у ратовима су били на страни Хрвата, када су се Срби и Бошњаци - Муслимани међусобно убијали.

Колико је Хрватска политика лукава види се најбоље по посљедицама које је имао српски народ у Независној држави Хрватској. Убијан... протјеран... опљачкан... Навешћу само примјер станарских права, која су у свим новонасталим државама бивше Југославије, претварана, под врло повољним условима, у власничка права. Једино је Хрватска отела 40.000 станова (станарска права) Србима. За такав статус Срба у Хрватској, нека буде срам српских политичара и у Србији и у Српској.

Срби и Бошњаци, због обостраног интереса, треба да заједно и активно уђу у борбу за правду, јер имају најјаче оружје – истину и историју.  У противном биће слуге „шаке јада“.


Саопштење СНП – Избор је наш поводом иницијатива за стварање хрватског ентитета у БиХ
Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com