Отворено писмо Европском комесару за проширење Јоханесу Хану

20.03.2016. год.

Господине Хан,

Mолимо Вас да, Ви Европски комесар за политику сусједства и преговоре о проширењу, усмјерите пажњу и на сљедеће размишљање, а у вези пута БиХ ка ЕУ и пресуде Хашког трибунала првом предсједнику Републике Српске др Радовану Караџићу.

Већина српског народа свјесна је  потребе и подржава интеграционе процесе, али оне који су засновани на принципима једнакости и правичности. Напор који чине власти Федерације БиХ, Републике Српске и заједничких институција БиХ, како би донијеле ефикасан механизам координације и брже и озбиљније кренули ка ЕУ, могао би „пасти у воду“ уколико Хашки суд предсједника Караџића прогласи кривим.  Таква пресуда, са једне стране, дала би „муницију“ бошњачким политичарима за тезу: „Ако је први предсједник Републике Српске крив за геноцид, онда је и његова творевина – Република Српска – геноцидна, и као такву је треба укинути“, а са друге стране српски народ би такву пресуду доживио као неправедну и пристрасну, те присјећајући се НАТО бомбардовања (Републике Српске 1995. и Србије 1999. године) помислио би да га Запад и  ЕУ не желе. Односно, да би пут уласка у такве интеграције био пут његовог нестанка. Зато би српски народ потражио алтернативне  интеграције, прије свега, оне у којима је добродошао и у којима би сачувао свој интерес и идентитет.

Убијеђени смо да предсједник Караџић није починио никакав ратни злочин, већ је само бранио свој народ, како му се не би поновио геноцид из Другог свјетског рата. Због тога, уколико Хашки суд  осуди предсједника Караџића, то би,  између осталог,  значило да неко покушава дисциплиновати мале народе и велике људе који бране себе и своје, оне људе који се боре за слободу.

Овом приликом изнијећемо само сљедеће чињенице: Први појединачни злочин у току ратног периода 1992-1995. десио се у Сарајеву 1. марта 1992, када је убијен Србин Никола Гардовић, а први масовни злочин десио се над Србима у Сијековцу 26. и 27. марта 1992, када је убијено 46 Срба, као  и сљедеће изјаве  Радована Караџића „Нико нема право повести грађански рат“ и Алије Изетбеговића „Жртвоваћу мир за независну БиХ“.


С поштовањем,


СНП - Избор је нашПомоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com