Стоп псовању - Бога ти љубим

12.05.2014. год.

Покрет је данас 12.05.2014. у Бањалуци поставио плакате у циљу кампање Стоп псовању –Бога ти љубим, која је  отпочела текстом под називом „Боље нам је него што смо заслужили“ објављеним на порталу Видовдан.

На горњем дијелу плаката су симболи који представљају добро и зло, рат и мир (Герника – Пабло Пикасо). Испод њих је порука која позива на престанак псовања – Биће нам боље.

„У почетку бијеше ријеч“  Покрет је  свјестан моћи изговорених ријечи, како оних добрих, тако и оних злих , и на тај начин подстицања добра односно зла.

Слика Герника Пабла Пикаса из 1937. године је један од најпознатијих антиратних симбола.

Слика Герника је фигуративна интерпретација трагичног догађаја, бомбардовања које је сравнило са земљом градић Гернику. Она не приказује сам догађај, већ низом снажних ликова, подсjећа и на агонију рата.

Композиција слике је склопљена од разједињених, разбацаних, и фрагментарних облика, који немају ни масу, ни волумен. Слика је подијељена на три композицијска дијела, и тако подсјећа на наративне композиције полиптиха из средњег вијека и ренесансе. Ликови се налазе у средишњем троуглу, и у два непотпуна квадрата са обе његове стране. Основа троугла се протеже од испружене руке изобличеног и обезглављеног војника са лијеве стране до стопала жене која бјежи на десној страни. Умирући коњ представља смрт цивилизације. Рука мртвог борца која још увијек стеже мач је познати симбол херојског отпора. Симболи слободе, наде и побједе разума су испружена рука са лампом коју носи жена, као и мотив изнад коњске главе који је настао спајањем ока и свјетлосних зрака из лампе. На десној страни поза покошене дјевојке подсјећа на распеће Исуса Христа, а мајка и њено мртво дијете на лијевој страни су потомци Пиете. У сјенци, иза жене, извирује сабласни лик Минотаура са људском главом, чудовишног тиранина из древне Крете. За Пикаса, Минотаур је био симбол модерне тираније. Осјећа се и супротност између претећег минотаура који симболише мрачне силе, и коња на умору. И људи и животиње имају отворена уста из којих се пролама крик свеопштег ужаса.

Слика је скоро лишена боја и састоји се само од неколико сивих тонова. Колажна конструкција је дата у равним "исјечцима" ограниченим на црно, бијело и сиво који су наслагани један преко другог. На тај начин се наглашава бол, патња, страдање.


СНП - Избор је наш

 


    ФОТОГРАФИЈЕ


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com