Са конференције: Писмо-молба за тумачење Бонских овлашћења

27.05.2011. год.

Покрет изражава жаљење што је ухапшен генерал Ратко Младић и даје подршку њему и његовој одбрани пред Хашким судом. Сматрамо неопходним да и Србија и Српска активно и системски помогну одбранама свих српских оптуженика пред Хашким судом. Изражавамо и протест против режима Бориса Тадића што није снажно захтијевао да сви који су починили злочин и над српским народом буду заслужено кажњени.

Очигледно, као што се неправедни Хашки суд обрачунава са политичким и војним врхом српског народа, тако се и високи представници понашају према Републици Српској. Доказ је чињеница да су све одлуке у којима су учествовали високи представници, а тичу се Републике Српске и БиХ, биле на штету Српске. Они су такве одлуке могли изнудити и зато што су пријетили Бонским овлашћењима. Износили су став да им Бонска овлашћења дају право да наређују, доносе законе, смјењују легитимно изабране народне представнике, и да све то раде у име међународне заједнице. Зато је Покрет упутио писма-молбе амбасадорима многих држава у којима је затражио њихово тумачење Бонских овлашћења. Писмо-молбу преносимо у цјелини:

„Поштовани господине Амбасадоре,
 
Као што знате, у БиХ постоји институција високог представника која је установљена Анексом 10 Дејтонског споразума. Тим Анексом, високи представник је овлаштен да надгледа провођење мирног рјешења, олакшава рјешавање било каквих потешкоћа које настану у спровођењу цивилног рјешења, пружа услуге добре воље, координира и извјештава.
 
Међутим, високи представници користе и тзв. Бонска овлаштења, на основу којих наређују, доносе законе, па чак и смјењују легитимно изабране политичаре. Она су успостављена на Конференцији за примјену мира у Бону, 9. и 10. децембра 1997. године. То је скуп представника појединих држава. Ниједна легитимна међународна организација, нити стране потписнице Дејтонског споразума, нису овластиле тај скуп да даје диктаторска овлаштења било ком међународном званичнику на простору БиХ. Високи представници изјављују да раде у име цијеле међународне заједнице, чији је дио и Ваша држава.
 
Молимо Вас да нам протумачите Бонска овлаштења и да ли високи представник, као странац у БиХ, која је чланица УН, када смјењује изабране представнике народа и доноси законе, то ради и у име Ваше државе.
 
У нади да ћете нам помоћи да дођемо до закључка шта представља јединствени став међународне заједнице по питању улоге високог представника у БиХ, Покрет Вам се захваљује.
 
Истовјетно писмо-молба упућено је амбасадорима великог броја држава, попут Индије, Кине, САД, Русије, Белгије, Велике Британије, Њемачке, Србије, Хрватске, Француске, Италије, Румуније, Словачке, Грчке, Аустрије, Црне Горе, Бугарске, Чешке, Данске, Мађарске, Јапана, БЈР Македоније, Холандије, Пољске, Словеније, Бразила, и других.“


СНП - Избор је наш
 Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com