Поводом интервјуа турског министра спољних послова датог сарајевском недељнику „БХ Дани“

26.10.2009. год.

Интервју турског министра Ахмета Давутоглуа изазива дубоку забринутост и реакцију свих. У њему турски министар разоткрива да је циљ турске спољне политике успон отоманског Балкана. Он каже:

„Ми смо сигурни да је Сарајево наше..., Али ми желимо да будете сигурни овдје као власници Сарајева и БиХ.“

У интервјуу даље наводи „да је историја, судбина и будућност Турске и БиХ заједничка, као и да је територијални интегритет БиХ за Турску једнако важан као и територијални интегритет Турске. То није само расположење државних званичника у Турској. То је осјећање сваког појединог Турчина без обзира гдје живи. Турски министар у интервју говори о Балкану као да ту не живи нико други осим муслимана, или мисли да су сви други ту да би трпјели турски зулум и давали „данак у крви“, као што се то дешавало у Отоманској империји коју турски министар прижељкује и која је циљ турске спољне политике. Први јавни корак такве политике јесте признавање такозване државе Косово. За очекивати је да предсједник Републике Српске, господин Кузмановић, обавијести предсједника Тадића о интервјуу турског министра спољних послова, како би предсједник Србије од предсједника Турске, који стиже данас у дводневну посјету Србији, затражио објашњење за Турску спољну политику која је директно усмјерена на интегритет Републике Српске и Србије, па и на угрожавање слободе православних народа. Послије запрепашћујућег интервјуа турског министра упозоравајућа је и са аргументима изјава Сулејмана Тихића у којој говори о поновном рату.

Све ово нас наводи на закључак  да је потребно што прије кренути у процес раздруживања Републике Српске и Федерације БиХ, и да  српски народ и васцијело православље морају бити јединствени у својој одбрани, стварајући свој јединствен систем безбједности.


СНП - Избор је наш
 


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com