Потреба да се великодостојници све три вјероисповијести укључе у актуелне политичке догађаје

02.02.2009. год.

Покрет сматра потребним да великодостојници све три вјероисповјести узму учешће у рјешавању проблема који се зове држава БиХ. Зашто?

Вјерске заједнице имају највеће повјерење у свом народу и немају интереса радити против њега. Њихово учешће не може да поквари, већ напротив да поправи политичко рјешење, а међу народима унијели би не толеранцију, већ љубав и разумијевање. Њихово учешће потребно је што прије, како се не би дошло у ситуацију из које се излази ратом. А поједини амерички званичници  не искључују  поновни ратни сценарио.

Зашто мислимо да је држава БиХ проблем, зато што  су интереси и начин живота три народа до те мјере различити, да у јединственој држави они постају супростављени. То показује да БиХ као држава може да функционише само окупирана или под диктатуром. Специфично је и нуђење рјешења за БиХ од стране појединих великих сила, прије свега САД.

Америчко рјешење у својој суштини садржи да "нешто и јесте и није тако". Онда Американци траже да политичари сва три народа реализују такво рјешење које могу тумачити свако на свој начин, улазећи у зачарани круг. Такав је и Прудски споразум.

Навешћемо неколико различитих интереса за три народа. Исти људи су за једне хероји, а за друге ратни злочинци. Није хумано приморавати да заједно живе џелати и жртве, без обзира ко је и кад био жртва, а ко џелат. Једни су за обиљежавање Сребренице, а други за обиљежавање Братунаца, а поготово Јасеновца и других страдања. Неко подржава Палестину, а неко Израел. Једни би химну Боже правде, а други не би. Неки би у НАТО, а други не. Једни су за економске пројекте који би развијали одређену регију, док би неки развијали другу регију. Чак би и сваки народ желио да има свој главни град. Огроман је новац од 1995. године уложен да би профункционисала држава БиХ, тако да смо оптеретили и многе наше будуће генерације, које ће враћати дугове.

Међутим није вриједило. И даље се показује да је БиХ немогућа држава. Стога не треба губити вријеме и Покрет предлаже да се реализује право народа на самоопредјељење, како би сваки народ изабрао у којој и каквој држави да живи.

Такве државе, које би биле по вољи народа, биле би политички стабилне и могле би се ухватити у коштац са свјетском кризом која неће бити само економске природе.

Бања Лука, 06.01.2009.                                      Предсједник удружења
                                                                                    Дане Чанковић

 


СНП - Избор је наш


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com