Мрежа која ослобађа

04.08.2008. год.

(Осми Сабор српске омладине, Манастир Студеница, 30.јула- 3.августа)

Асоцијација православно националних удружења и појединаца из земље и расејања - Српска Мрежа одржала је у манастиру Студеници ,са благословом епископа жичког Хризостома, осми сабор Српске омладине.

На овогодишњем Сабору учешће је узело 112 представника из свих крајева српских земаља и Расејања (САД, Канаде, Швајцарске, Аустрије, Немачке, Норвешке, Шпаније и Словеније), као и угледни  гости из Русије ,Немачке и САД-а.

Централна тема овог Сабора била је глобализација и идентитет али је велика пажња посвећена и проблемима Српског расејања , геноциду над српским народом у двадесетом веку и проблематици нових биометријских личних докумената.

Као гости предавачи сабору су се обратили јеромонах Игњатије Шестаков, Сретењски манастир Москва (уредник најпосећенијег православног сајта на свету www.pravoslavie.ru), јеромонах Петар Драгојловић сабрат цетињског манастира, јеромонах Тимотеј из Студенице, Грегори Дејвис , др политичких наука са Стенфорда, Калифорнија, Никита Боровиков, федерални комесар Удружења грађана „Наши“ из Москве, Предраг Драгић Кијук, секретар Српске књижевне задруге, Симон Ђуретић, представник Министарства за дијаспору Владе Републике Србије, Јасмина Вујић , декан факултета за нуклеарну технику на Универзитету Беркли у Калифорнији, Јирген Елзесер, новинар и публициста из Берлина, Слађан Мијаљевић , уредник часописа Истина, Александар Павић, политиколог и др. Бранимир Јовановић, оснивач и директор из Центра „Тесла“ из Београда.

У радном делу сабора изузетна пажња посвећена је изналажењу нових начина српског повезивања и конкретног деловања.
Истакнуто је да младе генерације, свесне идеолошких заблуда прошлости али и новодобских замки садашњости имају велику одговорност за будућу духовну и биолошку обнову српског народа.
Потенцирано је да Срби морају бити свесни паралисаности српских држава и институција и своју перспективу тражити у новим ванинституционалним моделима повезивања.

На завршетку радног дела сабора донета је Повеља у којој се уз констатацију о истрошености српске елите доносени закључци у вези Косова и Метохије, Хашког суда, организационом потенцијалу српске дијаспоре и даљем промовисању Покрета за живот.

Сабор је завршен поклоничко-хуманитарним путовањем по Косову и Метохији где су се учесници непосредно упознали са радом народних кухиња  а потом посетили српске светиње Дечане, Пећку патријаршију и Грачаницу.

Општи је утисак учесника да осмогодишња традиција овог сабора показује једну нову врлину српске омладине а то је истрајност у остваривању својих циљева а све већа бројност учесника и посвећеност раду говори да је Млада Србија - Србија будућности.


У Београду, 4. август 2008. Информативна служба СНП - Избор је наш                                        

(Служба за информисање Српске мреже) 

Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com