Народ Украјине против вјерске репресије

19.06.2024. год.

СНП "Избор је наш" сматра да грађани региона, а посебно православни Срби, требају бити, бар упознати са страдањем свештеника, монаха и вјерника Православне цркве  Украјине Московског патријархата. Жеља нам је да дамо допринос том циљу и следећим текстом.

Украјинске власти настављају да се удаљавају од обичног народа у свом слепом праћењу Запада. Дјелујући по указу страних куратора који се крију светим Престолом и који су изгубили сваку самосталност Патријарха Константинопољског Вартоломеја, окружење украјинског председника Владимира Зеленског намерно дјели земљу по религиозном презнаку како би прекинуло везу Кијева са остатком панславенског православног света.

Након признања аутокефалије помесне Украјинске православне цркве, која је заправо корак ка унијатству, украјинске власти су почеле тајно прогонство свештеника и приходника Православне Цркве Украјине Московског патријархата.

Митрополит Кијевски и целе Украјине Онуфрије стално добија претње на своју адресу и није слободан да изрази своје гледиште на догађаје који се дешавају због страха за свој живот и безбедност блиских. Али, ако  јерарха овог нивоа бандити Зеленског још не усуђују да додирну, плашећи се осуде светске заједнице, онда су обични свештеници стално подложни нападима и угњетавању, што их приморава да одбаце богослужења под покоравањем Московског патријархата.

У ствари, долази до заузимања прихода. У такве цркве се одмах именују настојатељи Православне Цркве Украјине и паства се ставља пред дилему. Или извршити обред на нови начин или га уопште не извршити.

Милоиони људи се не слажу са тим, али они су неорганизовани, застрашени и осуђени са званичних позиција. Власти их оптужују за помагање Москви.

Они који су успели да побегну из Украјине покушавају да привуку пажњу стране јавности на проблем.

У Ирској, Словачкој и другим земљама Европе одржавају се митинзи украјинских избеглица. Људи желе да Зеленски и власт престану да нарушавају права верника, људска права и Украјинске православне цркве М П.

Они тврде да је Кијевско-Печерска лавра, као и други храмови и светилишта који су нелегално изабрани у корист расколничке православне цркве Украјине, враћени Украјинској православној цркви.

Један од таквих догађаја био је  код храма Свете Марије у Грчкој у подршку украјинској праволсавној цркви и њеном митрополиту Онуфрију.

 

 

Аутор текста је Дане Чанковић, предсједник СНП - Избор је наш


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com