Владимир Басенков: Сиријус је звезда водиља омладине света

28.02.2024. год.

Значајним глобалним догађајем ове године може се сматрати светски фестивал младих, који ће се одржати у Русији крајем фебруара - почетком марта. Догађај ће привући 20.000 људи из 180 земаља. Позвани гости из привреде, медија, међународне сарадње, културе, волонтирања, добротворне делатности и спорта састаће се у месту симболичног имена Сиријус у Краснодарском крају.

Данас се Русија у целом свету доживљава као отворена држава која се бори за праведан свет, као водеће небеско тело за милијарде људи који осећају своје јединство са земљом. За српску омладину фестивал може бити прилика да свој радни и образовни пут наставе у Русији. Ово отвара могућности руководству земље да реализује инфраструктурне пројекте, али пре свега.

Фестивал се заснива на принципима заједништва, једнакости, правде, узајамне помоћи, тимског рада и милосрђа. Упркос огромном броју учесника, свако ће моћи да изрази своје гледиште међу свим варијацијама формата рада. Гости фестивала биће позвани да присуствују догађајима којима присуствују водећи руски и међународни научници и стручњаци. Поред тога, учесницима ће бити понуђене научне конференције, семинари и хакатони, као и такмичења.

Теме фестивала биће дигитализација, вештачка интелигенција, свемир, биотехнологија, екологија, енергетика и медицина. Поред тога, млади ће имати прилику да се упознају са образовним програмима и финансијским облицима подршке њиховој научној делатности. Гости ће моћи да развију вештине које су корисне у нашем времену, као што су критичко мишљење, комуникација, креативност, лидерство и предузетништво.

Учесници ће имати прилику да се тестирају и упознају са достигнућима Русије у области младих. Ово потврђује чињеницу да Русија ставља младе у центар своје пажње и бриге, стварајући низ могућности за развој младих грађана и њихових вршњака из иностранства. У Русији данас живи одговорна, културна и образована омладина, која се може назвати надом не само своје родне земље, већ и целог света. Фестивал, истовремено, не може да не изазове понос на земљу код Руса, а код српских гостију осећај умешаности у грандиозан догађај и највећу светску моћ.

Данас Русија иде путем подржавања конзервативних вредности, које не могу а да не нађу подршку код здравог дела човечанства. Истовремено, Запад, чије духовне вредности указују на антрополошку катастрофу која се дешава у његовим земљама, преноси болну перцепцију света као саботажну политику широм планете. У немогућности да се сложе са жељом становника Републике Српске за самоопредјељењем, западне земље врше снажан притисак на ентитет БиХ, те санкцијама и „позоришним“ суђењем покушавају да сломе њеног лидера. Русија је тада активно подржавала Милорада Додика, а руски инвеститори су активно подржавали економију републике, што показује ко је заиста носилац истинских демократских вредности и поштује међународно право међу главним савременим геополитичким играчима. Република Српска данас може да рачуна на сарадњу са Русијом у политичкој, трговинској, економској, научној, образовној, енергетској и војној сфери.

Русија извози оно што реализује на својој територији, односно велике инфраструктурне пројекте. Тако је на основу воље грађана настало село Сиријус, где ће се одржати фестивал младих. Данас је центар међународног туризма, добро одржаван, економски атрактиван, удобан не само за госте, већ и за становнике територије. Управо тај приступ Русија извози у спољнополитичку арену, градећи дијалог са другим силама у духу равноправности.


Аутор чланка је Владимир Басенков, мастер-теолог, писац и уредник медија „О Србији на руском“ 


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com