Свештеник Миладин Митровић: Сраман чин

23.10.2023. год.

Пише свештеник Миладин Митровић

Усвајање закона у начелу, којим се забрањује постојање канонске Украјинске православне цркве Московске патријаршије у Украјини, кулминација је вишегодишњег геноцида који је кијевски режим активно спроводио према канонским вјерницима у овој земљи.

Подстакнути од стране својих западних ментора украјински политичари су већ неколико година уназад системски припремали терен за коначни обрачун са канонским православљем. Марионетске власти кијевског режима првобитно су на локалним нивоима власти активно спроводили процесе усмјерене на ограничавање рада, а затим и на тоталну ликвидацију једине канонске православне цркве.

Наредбе

Тако су од марта 2022. године, локалне власти на различитим нивоима власти почеле да издају наредбе о забрани дјеловања УПЦ на њиховој територији (усвојено је више од 80 таквих одлука), преношењу цркава Украјинској православној цркви у неканонску расколничку структуру ПКП и одузимању земљишних парцела које припадају УПЦ. Украјинску православну цркву забраниле су власти Вињичке, Волињске, Житомирске, Кијевске, Ровне, Хмељницке и Черњивске области на својој територији. Савјети Кировоградске, Лавовске, Ровњенске и Чернивецке области позвали су Врховну раду да забрани УПЦ у цијелој земљи. Резолуције о конфискацији земљишних парцела УПЦ усвојили су градски савјети Лвова, Сумија, Черновца, Каменец-Подољског (Хмељницка област), Бровара (Кијевска област) и других. Забиљежено је на десетине случајева вандализма, укључујући спаљивање православних храмова. Срушено је неколико цркава и капела УПЦ (Кијев, Лавов и друге). Паралелно са процесом одузимања имовине вршен је страшан терор, дискриминација и физичко малтретирање над свештеницима и вјерницима УПЦ на цијелој територији Украјине.

Претреси

Служба безбједности Украјине (СБУ) је од октобра 2022. године извршила више од хиљаду претреса у манастирима, црквама и административним зградама епархија УПЦ широм Украјине. Као мотив за своје поступке представници специјалне службе навели су умијешаност црквених служитеља “у ширење идеја које задиру у територијални интегритет Украјине и изазивају вјерску мржњу”.

Конкретно, службеници СБУ су 22. новембра извршили опсежне претресе у Кијево-печерској лаври, назвавши их “контраобавештајним активностима” које имају за циљ да спријече “коришћење манастира као центра руског свијета”.

У јесен 2022. године почела су хапшења епископа, свештенства и активних парохијана УПЦ, а против њих су уведене и личне санкције. Под санкцијама су били намјесник Кијево-печерске лавре, митрополит вишгородски и чернобиљски Павле, пензионисани митрополит Јосиф, управник послова УПЦ, митрополит бориспољски и броварски Антоније, предсједник одјељења спољних црквених веза УПЦ, митрополит черновачки и буковински Мелетиј и други архијереји и свештенство УПЦ.

Сасвим недавно у октобру текуће године СБУ је извијестила да је од фебруара 2022. године специјална служба отворила 68 кривичних предмета против свештенства и епископа УПЦ (укључујући 14 против митрополита), од којих је 20 под чланом о издаји и “помагању земљи агресору”. 18 - о изазивању вјерске мржње. Оптужено је 26 свештенства УПЦ, 19 лица осуђено је на суд. Неколико ухапшених и осуђених свештеника размијењено је за украјинске ратне заробљенике и предато Русији.

Репресија

Да су репресија и гоњење били само увод у тоталну ликвидацију УПЦ постало је јасно онога тренутка када је предсједник Украјине Володимир Зеленски 2. децембра 2022. године својим указом ставио на снагу одлуку Савјета за националну безбједност и одбрану, која је у суштини имала за циљ забрану УПЦ.

У документу је наложено влади да поднесе на разматрање Врховној ради “нацрт закона о немогућности дјеловања вјерских организација које су повезане са центрима утицаја у Руској Федерацији у Украјини”. Државној служби за етнополитику и слободу савјести наложено је да изврши вјерску провјеру повеље УПЦ на присуство црквено-канонске везе са Руском православном црквом.

Кабинет министара Украјине је 19. јануара 2023. године поднио Врховној ради приједлог закона бр. 8371 “О измјенама и допунама одређених закона Украјине о дјелатности вјерских организација у Украјини”. Документ уводи забрану дјеловања вјерских организација чији се центар руковођења налази у Русији.

Приједлог закона омогућава да се на суду - на захтјев тужиоца или Државне службе за етнополитику и слободу савјести - прекине дјеловање вјерских организација у случају било каквог кршења закона.

Усвајањем дискриминатурног закона о забрани постојања УПЦ,  од стране кијевских власти, грубо се нарушавају не само религиозна, него сва могућа људска права и слободе. Ово је најсрамнији чин у савременој историји човјечанства који нам јасно показује националну острашћеност украјинских политичара. Овакве одлуке уклапају се у цјелокупну русофобску политику званичног Кијева усмјерену на застрашујућу рехабилитацију фашизма и нова геноцидна гоњења.

Текст је написан за Глас Српске

Аутор је свештеник Миладин Митровић, савјетник СНП – Избор је наш за религијска питањa и старјешина Храма Светог Василија Острошког у Бања Луци


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com