„Људи Христови– Наше време“-за понети у срцу

23.09.2024. год.

Синоћ (среда 19.09.2024) у сали Југословенске кинотеке публици,  међу којом  је био и  патријарх српски господин Порфирије, премијерно је  приказан документарни  филм „Људи Христови – Наше време” сценаристе и  редитеља Јована Марковића.

Редитељ Емир Кустурица мисли да овај филм говори о суштини светских сукоба, али и нападима на православље, треба приказивати у школама.

Разлога за овакав став је много. Исто толико је разлога који су  оптеретили „људе Христове“ јер као што поручише редитељ и учесници овог документарца u pitanju је разлаз и сукоб две хришћанске цркве данас   на врхунцу и да су страдања православних цркава и народа, како у Украјини тако и другим деловима света, део општег смишљеног обезвређивања. Мало је рећи да је у питању трагедија  словенских и православних  народа, у питању је злочин  истребље и настанак  нашег  нестанка. Из казивања  свештених лица, уметника и грађана различитих земаља ,али свакако и из Украјине и  Србије приказане су  стварне ситуације људи који, упркос притисцима и провокацијама у „добу нарушеног смисла”, остају верни својој вери, вредностима и земљи.

Ретке су овакве вечери где присутни исто осећају,миле и желе. А и како би  другачије кад ,као што поручи сценариста и редитеlj Јован Марковић,“ У овом рату се бори за човека у потпуноsти,за  , за његов ум и што је најважније,  за његову душу.Више је него јасно,а тиме и жалосно što  увлачеnje читавоg  човечанствa данашњице у свој вртлог уништења,представља сазнајни рат у сферама духовног, културног, менталног живота народа и сваког човека понаособ“.Из онога што саговорници из овог  филма поручише јасно  је да су човек и његова душа,његов смисао и сврха опстанка постали роба.

Из препуне сале на ту и многе наше судбоносне теме послате су и поруке. Прослављени наш и светски редитељ Емир Кустурица, је пручио:„Мислим да овај филм треба приказивати у свакој школи пре наставе”,и упоредио  догађаје приказане на филму са фрагментима Француске и Бољшевичке револуције. „Рат је Украјинцима продат за скупе паре, а ми сви који смо гледали филм питамо и претпостављамо ко ће узети камату за те огромне новце који су се тамо слили”,  и  истакао „да је православље окренуто потпуно људској личности и да ће у борби да опстане, победити.“

Украјински филозоф и књижевник Руслан Калинчук је говорећи о томе како је „Током актуелног рата кијевски режим, под утицајем западноевропске политике, одузимао храмове и затварао свештенике Украјинске православне цркве” нагласило: „Тешка срца сам гледао овај филм. Верујте ми да смо у филму видели само мали део ужаса који данас доживљава украјински народ”!

Епископ бачки Иринеј изјавио је да јее за њега част и благослов што је добио прилику да се појави и говори у оваквом филму, а да о њему неће говорити, будући да сматра да је све вредно помена већ речено.

Поред многих виоских званица  премиејри оцвог филма пруствовао је и,  отац Николај Магиљни из Кијева, као и Италијан из Ђенове – православни свештеник, филозоф и песник Марио Селвини. Након премијере, публици, у којој су били и патријарх српски Порфирије и други црквени званичници и личности из јавног и културног живота, обратили су се и други учесници и аутори, а дискусију је модерирала главна и одговорна уредница „Спутњика” Љубинка Милинчић.

Продуцент  Мирко Раденовић је објаснио да је идеја о филму настала док је у Београду разговарао са бројним пријатељима из Кијева, након чега се за помоћ обратио Емиру Кустурици. У филму се могу чути и мишљења млађе генерације, доктора филозофије Вукана Марковића, професора Универзитета Кембриџ у Великој Британији и Јурија Бардаша, родом из Донбаса, продуцента и творца популарних музичких пројеката, али и мишљења људи и деце забележена на улицама Рима, Москве, Кијева и Београда. Продуценти су, осим Раденовића,  Максим Корсак и Евгениј Голик.

Посебност овог документарног пројекта је у томе што су творци филма постали његови јунаци. Ради се о једном од оснивача југословенске филмске школе, сценаристи Јовану Марковићу и међународно признатом и легендарном редитељу, сценаристи, књижевнику и градитељу, Емиру Кустурици.

Миша Антонић

Извор: Седма Сила


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com