Виктор на задатку?

12.07.2024. год.

Да ли је „мировна мисија“ Виктора Орбана део предизборне кампање  у Америци?

Да ли су  политички потези који се доносе против Виктора Орбана    у функцији прикривања тајног договора о његовом задатку са великим улогом?

Пише: Милорад Антонић

Претходних дана изненада и ненајављено,тако медији саопштавају и тумаче, (овај медиј не мисли тако), господин  Виктор Орбан премијер Мађарске састао се са Зеленским, Путином , Си Ђинпингом затим скокнуо до Америке где у својству премијера Мађарске  присуствује  самиту НАТО-а у Вашингтону.

Ретко која тема и потез неког од политичара је изазвао толико недоумице и нејасноћа као што  су то  ова „дуга путовања у кратком року“ Виктора Орбана. Све што би се рекло или проценило је под знаком питања! Па можда баш зато има нешто у томе!

Додатно чуђење  Орбановој путујућој дипломатији дају нагађања (мада се политички аналитичари држе подаље од конкретнијих ставова, процена и  оцена јер су свесни да је то што Орбан ради веома клизав терен) којим путем ће Орбан даље ићи, да ли су ови потези одраз његове  изразите суверености, неког новог  тајног плана или га пак у свему томе неко подоржава. На то да ли је Орбан самосталан у овој одлуци да се упути на тако дуг пут указао је новинар Милорад  Денда, дописник радио Београда из Пекинга изјавивши за ТВ Информер „видећемо ускоро да ли је све то део неког договора“. Али и даље остаје интересантно разгрнути мало чињенице и покушати указати на то ко је тај неко?!

Виктор Орбан  се  и пре овог изненадног путовања  својим потезима,  почев од бодљикаве жице на граници против миграната  до отвореног подржавања Русије, могао назвати  „непослушаним  момком ЕУ“,али  без обзира на све „испаде“ из усклађене „евроунијске дипломатске шеме“  истини за вољу, није му фалила ни длака са главе.

Претили су му санкцијама ,упозоправали га,али Виктор је остао  ту где му је место и можда чак још више учврстио свој положај. У Мађарској сигурнио.

И већ тада је све у казивало на то да Виктор Орбан има тајни договор који није у класичном смислу „договор спавача на  дуже  време “,више би се могло рећи да је у питању договор за активирање по потреби. За уважавање су оцене као што је она коју је за ТВ Курир дао  Драгољуб Којчић, политички филозоф да „Орбан  непогрешиво разуме дух времена Свака епоха изнедри неког великог политичара, а да бисте били добар политичар морате да препознате оно што Немци зову Зеитгеист, дух времена. Дух времена се мења, а Виктор Орбан је човек који генијално инстиктивно осећа који је адут у којој подели карата. С друге стране, историја нас опет поучава да личне амбиције могу више да промене историју него што су то нека правила игре.“(види: https:// www.kurir.rs/planeta/4412738/orban-vec-postigao-jedan-od-skrivenih-ciljeva  ).

Таман тако и толико. Куд ће боља препорука за избор поузданог човека за  тајни договор. Да ли вам се сада чини сасвим логичним да су Викторови пређашњи иступи из  усклађене политичке шеме ЕУ у ставри одлична покривалица да се такав „поуздан профил човека“ сачува за  потез већих размера и јачег домета?

И да ли вам се чини де је у питању принцип  „два колосека“на коме функционише дипломатија. На једном говре на другом раде.

Исказивање незадовољства виосоког представника Европске уније за спољну политику и безбедност Жосепа Бореља да Орбан „није добио мандат Уније да посети Русију“, наглашавајући да Брисел искључује званичне контакте са Москвом што  заправо потврђује да ,кад не могу званично могу овако испод жита,“ његовим понашањем требало би да нас убеди у доследност политике ЕУ према Русији и рату у Украијини  да би народ поверовао у исправност напора који ЕУ  чини.

И наравно да је циљ да и даље мислимо како је  господин Орбан и  даље „непослушан момак ЕУ“.

А шта је запарво у питању? Шта то ради „непослушни момак“ Орбан?  Да ли и даље има места чуђењу  „ма неко га подржава“?  И да ли је уопште непослушан или је баш максимално послушан? Пре би се могло рећи да је он играч који се понаша у складу са правилима игре.

Сада на далеко вишем задатку  то питање постаје сасвим умесно  али и  упућује на једни  оправдани  разлог ових Орбанових посета поменутим државницинма на самом врху крова света.

Такви потези указују на то да је  Виктор по налогу једног од њих са крова света,а пре свега Америке  кренуо у мисију која нам и даље мора остављати утисак да је он непослушан и да све ради на своју руку,а у  ставри он је на задатку људи са крова света.

Није немогуће да се  тај задатак тајно размотра, па онда да се спроведе предлог људи са крова света да се заустави рат у  Украјини, да се смањи интезитет борби у Гази, (није на одмет подсетити на  недавни предлог Русије о могућем миру ,али и мањи интезитет  бруталности у Гази а Хамас шаље пози тивне сигнале за преговоре ) како би један од људи са крова света, у својој предизборној кампањи могао да каже да је донео мир у Урајини, ублажио страдање Палестинца у Гази уз обавезни додатак(који ће бити злоупотреба) да је запретио Русији која је већ била спремна да употреби нуклеарно опружје (сличан сценарио са нуклеарним програмом Ирана  за који су јавно признали да није постојао) да не сме да га употреби  и тако не само да је зауставио трећи све ски рат већ је спасио цео свет.

У тој Орбановој мисији је порука и за Европу. Америка види дисонатне тонове око њеног утицаја у ЕУ ,па је управо ово прилика да  поново осећају свој дуг и захвалчност  према Америци која их је,ето баш на тај начин, спасила,не само од хегемоније Руске и Кине већ од комплетне  пропасти.

Све то је део предизборне кампање једног од људи са крова света. Бајдена или Трампа. Који год да је у питрању  и коме год од њих двојице  да  ово иде у прилог то је политика Америке а не њих.  Они су само две фигуре на шаховској табли и играју баш као мачка на врелом лименом крову.

Дакле, све указује на то да није у питању Викторова самовоља или изразита потреба за суверенитетом, већ  је то Викторов  задатак мир који увек ,а сада има највишу могућу  цену. А признаћете такви задатци се морају добро покрити.

Поред већ поменутих  покривалица Виктор има оправдање за своју путујућу мировну мисију у чињеници да је  свега неколико дана пре него је Виктор кренуо да изврши задатак Мађарска преузела преседавње УЕ ,па  све то треба  и  логично је  тумачити као део његове обавезе,а не као самовољу, непослушност или његову политичку визију.

Дакле, ствар је сасвим  јасна. Циљ је  да свет стекне утисак да су  влладари  сишпли са крова света  и сели за сто где им и јесте место.Процена је да то заговара и крупи капитал света.

Наравно поставља се питање зашто би Русија учестовала у свему томе? Одговор је вома једноставан јер  познато је да велике силе функциионишу по принципу  међусобних уступака. Тако ће неко од играча у предизборој трци у Америци који се попне на трон Америке захваљујући Викторовом  деловању бити чврсто устоличен.

Путину ће се учинити разни уступци везани за блокаде новца, имовине, сировина, па и третмана  оптужби за ратне злочине  и сл. Може се очекивати да, такав мир  из Викторовог задатка Путину одговара до извесне мере јер му треба мир  како би заокружио процес стварања мултиполарног света,  па ће што је веома извесно ,у једном тренутку  вратити им мило за драго по питању  Минског споразума и осталих обмана. Јер колико год се стекао утисак да је овим тумачењем и учешћем у Викторовом задатку Путин прешао преко разних неправди, кршења међународног права од стране Запада, отимања имовине…све на штету Русије, толико је сигурно и да ће за то бити испотављен рачун.

Тако се то ради кад се зна за јадац, јер жртве које је Русија поднела у рату против Украјине као и мир имају своју  цену.

Овде изнета размишљања свет ће прихватити као неку врсту „мирног сна“,а тумачења   политичких аналитичара  и поруке као она  Жозефа Бореља су бацање песка у очи гутачима политичких збивања.

Тако то раде  људи са крова света.

Треба обратити пажњу.Можда ће сви политички потези који се убудуће  буду доносили против Виктора Орбана  бити  у функцији прикривања тајног договора о његовом задатку са великим улогом!

 

Извор: Седма Сила


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com