Србски народни покрет тражи заштиту симбола РС

02.02.2007. год.

Србски народни покрет "Избор је наш" позвао је данас званичнике Републике Српске да заштите ентитетска обиљежја и РС истицући да они који су на челу "једног народа и државе имају највећу обавезу да је заштите и одбране".

"Тражимо од председника РС Милана Јелића, председника Скупштине Игора Радојичића и премијера Милорада Додика и народних посланика да одбране наше симболе, а самим тим и нашу РС", наведено је у саопштењу покрета "Избор је наш".

"Уколико наши политичари не одбране наше симболе, то ћемо сматрати издајом с врха државе, а њихова предизборна обећања на основу којих су добили поверење народа великом обманом", каже се у саопштењу покрета.

Покрет "Избор је наш" истакао је да ће, ако симболи не буду били сачувани, позвати народ на мирне протесте до поништавања "свих штетних одлука Народне скупштине којима се свих ових година развлашћивала РС" и до расписивања ванредних парламентарних избора у РС.

Српски народни покрет оценио је да одлука Уставног суда БиХ којом се налаже промена заставе, грба и химне Републике Српске и заставе и грба ФБиХ, говори да је Уставни суд БиХ суд странаца, а не Уставни суд њених народа.

У саопштењу се додаје да Уставни суд није конституисан у складу са одлуком о конституитивности народа која се позива на попис становништва из 1991. године и да га чине судије - по двоје из реда конститутивних народа и три странца.

Уставни суд БиХ у суботу је прогласио неуставним ентитетске симболе, што је у Федерацији БиХ прихваћено с одобравањем, док се у РС противе тој одлуци. 


Тањуг


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com