Радост православног живљења

27.09.2019. год.

СНП – Избор је наш добио је благослов од свог сарадника за религиозна питања, свештеника Миладина Митровића, да његове бесједе поставимо на наш Јутјуб канал, како би што више људи било у прилици да га чују. У овом времену свеприсутне  кризе личности, произашле из духовног пада, дошли смо и до свега осталог негативног.  Живимо са страхом у себи. А, „страх животу образ каља често“. Улазимо у проблеме из којих неријетко излазимо са осјећањем бесмисла живота, патњом, трагедијом, па чак и самоубиством.

Вјерујемо да ће проповиједи свештеника Миладина, ако Бог да, надахнуте Духом Светим, донијети многима утјеху и наду, и многе подстаћи да кроз трпљење (стрпљен спашен) дођу до смирења и животне радости.

Ову прилику користимо да изнесемо у најкраћем наша размишљања која учвршћују потребу слушања проповиједи...

Живот мора имати највиши смисао, радост, љепоту, љубав, храброст. Да би такав живот и био, мора се побиједити смрт, која га као таквог, најдиректније разара. А смрт се побјеђује трпљењем, љубављу, добрим дјелима и вјером у Оног који је за нас побједу над смрћу донио, Васкрсењем. Васкрсењем, задобијањем Царства Небеског и вјечног живота, разоружава се категорија пролазности која без тога поништава сваки људски и животни смисао.

Све има узрок и посљедице. Од Адама и Еве, Авеља и Каина, Јоакима и Ане, чудесног рођења Пресвете Богородице, Светог Претече и Крститеља Јована, Господа Исуса Христа и Његовог Васкрсења па до свршетка свијета, уз све друге догађаје, су један јединствен и непрекидан ток у циљу спасења човјека.

Човјек је у својој суштини добар, али оптерећен прародитељским гријехом и гријехом својих предака.  Без Бога, а активношћу лукавог, човјек у суштини сам улази у проблеме и због своје слабости и према сујети, гордости, љубомори, мржњи, све дубље улази у њих, као у највеће живо блато...

Читав свијет почива на слободи која је врховна вриједност, преко које, у зависности од наше личности и других испреплетених утицаја везаних за њу, одупирући се, или не, искушењима, изазовима, гријеховима,  досежемо до највишег циља – Царства Небеског, или до најдубљег пада  и потпуног пораза.

Да бисмо досегли највиши циљ, да бисмо живјели хришћански, да би знали како и зашто да се Богу молимо, треба да сазнамо, да чујемо... и нека Бог да  да проповиједи свештеника Миладина, у том смислу, буду плодоносне.

Радујмо се и не бојмо се.

Аутор текста је Дане Чанковић, предсједник СНП – Избор је наш

 
ВИДЕО: Проповијед оца Миладина Митровића у Храму Светог Василија Острошког, Бања Лукa, на Крстовдан 2019.


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com