Грађани РС-а скупљају потписе за издвајање из БиХ

21.12.2005. године у Међународном пресцентру у Бањалуци одржана је конференција за штампу Србског народног покрета "Избор је наш". Детаље са конференције прнио је већи број медија, са садржајем сличним који је објављен на www.bljesak.info чији садржај објављујемо.

Грађани РС-а скупљају потписе за издвајање из БиХ

 Представници Српског народног покрета "Избор је наш" упутили су отворено писмо директору Венецијанске комисије Пиеру Гарону, у коме истичу да се грађани Републике Српске желе издвојити из наметнуте БиХ у ...

... којој су сви незадовољни. У писму се наглашава да је издвајање РС из такве БиХ оправдано из више разлога, а главни су неутемељена тужба БиХ против Србије и српског народа, немогућност усуглашавања државних симбола, централизација БиХ, свођење српског народа на националну мањину и рушење темеља демокрације у наметнутој БиХ.

Предсједник Српског народног покрета ''Избор је наш'' Дане Чанковић, говорећи новинарима о садржају овог писма, изразио је очекивање да ће Венецијанска комисија помоћи да буде спроведено у дјело основно право народа у БиХ - право на самоопредјељење, које је изравно везано уз колективну слободу једног народа.

''У данашњем времену, када националне мањине на Балкану, као косовски Албанци у Србији, добивају право на самоопредјељење, мислимо да такво право требају имати и Срби у БиХ који су конститутиван народ, за разлику од Албанаца на Косову'', тврди Чанковић.

Он је додао да је Гарона у писму упознао с чињеницом да су представници ове невладине организације до сада сакупили 40.000 потписа грађана РС-а који су се изјаснили за издвајање.

www.bljesak.info


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com