Подршка Додиковим животним политичким циљевима

19.08.2019. год.

СНП – Избор је наш снажно подржава животне политичке циљеве предсједника СНСД-а Милорада Додика, који су изражени кроз процес јачања Републике Српске и „брисање границе између Србије и Српске“.  Убијеђени смо да би остваривање тих циљева обрадовало читав српски народ а и већина српских политичара би у томе са радошћу учествовала.

Оправдана је и Додикова критика Комшићу, предсједавајућем Предсједништва БиХ, а у вези његове изјаве о „одбацивању конститутивности“. Покрет сматра да је конститутивност – равноправност Бошњака, Срба и Хрвата у зедничким институцијама БиХ темељ Анекса IV Дејтонског споразума, који је међународни мировни уговор гарантован од свих  највећих сила  и као такав старији – правно јачи о свих закључака Европске комисије и Европских конвенција. Конститутивност сва три народа и у Федерацији БиХ и у РС, која је произашла из правнопроблематичне одлуке Уставног суда БиХ, треба укинути, јер управо та одлука руши темељ Дејтонског споразума. Дејтонска БиХ је државна заједница Бошњачко-хрватске Федерације (која је политички ентитет Бошњака и Хрвата) и Републике Српске (политички ентитет Срба). Дејтонска БиХ нема правни континуитет са Социјалистичком републиком БиХ (једна од република бивше Југославије). Република Српска је настала 9. јануара 1992. године, прије него што је проглашена тзв. независна БиХ и створена Дејтонска БиХ као државна заједница. Зато постоји упорна жеља сарајевских политичара де се укине Девети јануар, као дан рођења Српске.

Покрет сматра и исправну одлуку члана Предсједништва БиХ, М. Додика, да спријечи слање годишњег националног плана (ГНП) БиХ у Брисел, сједиште НАТО-а, јер би то значило и улазак БиХ у НАТО, што није воља српског народа.

Када се залута, онда се враћа на почетак

У БиХ се до те мјере „залутало“ и искомпликовало да се мора вратити на почетак, а то је изворни Дејтонски споразум. Ако то неће оба ентитета и сва три конститутивна народа у заједничким институцијама,  онда то може урадити Република Српска. Један од начина јесте, како је Покрет и прије предлагао, доношење Устава Републике Српске који би се темељио на изворном Дејтонском споразуму, Анексу IV, који БиХ дефинише као државну заједницу са суверенитетом који се налази у ентитетима. Други начин изласка из тешке и компликоване ситуације у БиХ јесте одржавање референдума о статусу Српске, односно о њеном издвајању из наметнуте БиХ.

С обзиром да се јуче на порталу Факти појавио наш текст у вези могућег пута у НАТО  из 2008. године, а гдје није наведен датум прве објаве тог текста (можда и нашом грешком), користимо прилику да поново објавимо тај текст са датумом његовог настанка:

„Чију вољу српски политичари испуњавају када РС и српски народ у њој воде у НАТО савез?
9.12.2008. год.

Чију вољу српски политичари испуњавају када РС и српски народ у њој воде у НАТО савез?

Ко и зашто им је дао такву обавезу? Улазак српског народа у НАТО савез је стратешко питање, чији одговор се мора добити на референдуму.

Покрет сматра да српски народ мора имати храброст тако да се одупре уласку у НАТО, и ако све земље у окружењу буду чланице тог савеза. Зашто?

НАТО је дефинисао и показао чије је интересе спреман бранити. Подсјетићемо:
1995. године НАТО је бомбардовао српски народ у РС, а 1999. у Србији. Албанцима је омогућио да отму српску земљу Косово, ако Бог да само привремено. Што се тиче безбједности, ако бисмо били у том савезу, и ту бисмо били на губитку. Догађаји у свијету су показали да се не зна коме је горе, ономе кога НАТО напада или брани.
Са обзиром да одређене америчке службе не искључују НАТО напад на неколико исламских држава, за очекивати је тада да исламске терористичке организације нападну чланице НАТО-а, а управо би РС и српски народ били најрањивији, јер је ФБиХ плодно тло за терористичке организације.

И они који се залажу за улазак у НАТО сматрају да позитивних економских ефеката за нас не би било. Сада питамо наше политичаре зашто су спремни да жртвују народ за туђи интерес.

Увиђајући да може доћи до угрожавања територијалног интегритета и суверенитета РС, позивамо наше политичаре да имају у виду позив братској Русији да помогне у одбрани Српске. Зашто?

Русија је у успону, економском, политичком, војном и духовном. Поштује и брани међународно право, самим тим и интерес државе Србије на Косову и Метохији. Имамо исту религију, а религија је најјаче везивно ткиво. Кроз историју, српски и руски народ су се помагали, изузев када су режими били против оба народа, какав је случај био у комунистичко вријеме.

Покрет сматра да долази вријеме када ћемо се као народ морати опредијелити са ким ћемо тјешње сарађивати и бити у савезу, а то опредјељивање не значи да се не развијају пријатељски односи и на другој страни.

(СНП - ИЗБOР ЈЕ НАШ)



Аутор текста је Дане Чанковић, предсједник СНП – Избор је наш



Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com