Отворено писмо Педију Ешдауну

04.03.2005. год.

Господине Педи Ешдауне,
Због покушаја избацивања српских породица из властите имовине у Републици Српској и немилих догађаја над српским повратницима у Федерацији БиХ ,ми немамо право да ћутимо! Али да кренемо из почетка! Чланови нашег Удружења су домаћини који су своја предратна имања у Републици Хрватској и Федерацији БиХ мијењали за имања Бошњака и Хрвата у Републици Српској. То смо урадили судски овјереним уговорима по закону и уз добру вољу обеју страна из уговора.

Сада послије десетак година судови поништавају те уговоре пресудама неутемељеним у закону, због општих ратних околности и избацују нас са наших имања. Ко нас и зашто тјера тамо гдје смо некад имали запослење, а сада га не би могли добити; гдје смо имали пријатеље за сусједе,а сада их нема?Једноставно десили су се нови животи, фигуративно али и буквално,кроз нашу дјецу. Зашто нас сада судским пресудама чупају из Републике Српске гдје смо пронашли посао и почели нови живот, на који имамо право и бацају нас у неизвјесност?

Биће да је то због тога што су судови независни од истине и правде,али зависни од корупције и криминала. У сваком случају судови су под контролом Високог судијског и тужилачког савјета (ВСТС), у којем Ви постављате своје људе. Без обзира што сте образовали ВСТС на незаконит начин, ми Вас због велике неправде и трагедије молимо да узмете активно учешће у рјешавању ових проблема, на начин да ВСТС преко судова исправи ову велику неправду,како не би дошло до поништења уговора о размијени некретнина који су склопљени по закону.

Трагични догађаји:пребијање српских повратника код Калесије,спаљивање српских кућа код Тузле,скрнављење српских гробова и други немили догађаји нам не дају да будемо слијепи код очију,па да не видимо да су то смртоносни ударци за Вашу вишенационалну БиХ. Кажемо Вашу јер она сложена дејтонска БиХ која је установљена Дејтонским мировним споразумом,више не постоји, а по свој прилици неће постојати ни Ваша наметнута БиХ. Та наметнута БиХ у истину никада није ни постојала у свијести већине све три вјероисповјести. Што се тиче Ваше заблуде да може постојати јединствена и стабилна БиХ, сматрамо да нисте Ви криви. Криви су наши српски политичари који немају храбрости или воље да јасно и гласно кажу Вама и свијету шта српски народ хоће. А српски народ хоће да чује трубе које ће дати знак за буђење, за стварање љепше и срећније будућности и државе коју ће вољети. Те трубе морају имати морални и поштени људи у Републици Српској и Србији и Црној Гори и свакако такви људи у српском расејању. Даће Бог!

У нади да ће те нас разумијети и помоћи желимо Вам свако добро.



Бања Лука, 03.04.2005.                                                                Предсједник удружења                                                                Дане Чанковић



Информативна служба СНП - Избор је наш



Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com