Раскол у Православљу

08.02.2019. год.

У Бања Луци је 26.новембра. 2018 године u Академији Наука и Умјетности Републике Српске одржана међународна конференција од великог значаја за ширење свести о опасностима и искушењима пред којима се православље налази данас. Наиме, украјинска криза и покушаји за стварањем аутокефалности Украјинске цркве који се оличавају кроз поступке Васељенског Патријарха Вартоломеја могу довести до урушавања православног света. Одвајање од московске патријаршије је не само против канона већ може потенцијално изазвати и дубље поремећаје у православном свету. Ово је свакако питање цркве које мора сама својим структурама технички решити, међутим речи Игумана Рафаила (Бољевића) из Црне Горе враћају нас на иницијалне концепте вере у свакоме од нас и потребу да се кроз Јеванђеље одупремо свакој подели, па и овој која доводи православни свет у нова искушења.

Учесници међународне религиозне конференције „Проблеми одолевања идућем расколу у Православљу“, схватајући у пуној мери претње Цркви до којих су довели поступци Васељенског Патријарха, сматрају да уколико не дође до уједињења свих значајних верских и друштвених фактора поћи ћемо путем који ће довести до урушавања Православног света. Предлаже се свим Помесним црквама да израде јединствену стратегију деловања у условима страшне претње раскола која се већ приближава. Својом одлуком о давању аутокефалности украјинским расколницима, Патријарх Вартоломеј је фактички благословио расколничке цркве широм света на сличне поступке. Између осталог ово ће дозволити Црногорској и Македонској цркви да добију званичан статус. Расколници по угледу на Украјину сада ће покушавати да оду под покровитељство Васељенског Патријарха обећавајући повећању своје пастве и прихода.

Васељенски Патријарх Вартоломеј ствара под својом јурисдикцијом на територији Украјине религиозну структуру која је паралелна канонској цркви тиме прекршивши своја лична обећања која је дао на Критском Сабору 2016. године, у складу са којим се он обавезао да не дозвољава праксу паралелних јурисдикција.

Због поступака Вартоломеја је фактички порушен систем колективног доношења одлука у Православним Црквама. Васељенски Патријарх је, између осталог игнорисао и прогласе Патријарха Српског Иринеја.

Уз то учесници конференције са задовољством истичу да деструктивна делатност Вартоломеја у Украјини нема једнодушне подршке између Помесних Православних Цркава. Упоредо са Патријархом Српске Православне Цркве, главе Антиохијске и Александријске Патријаршије, као и Бугарске, Румунске и Грузијске Православне Цркве позвали су Константинопољ да поново размотри своју политику, која је разорна за светско православље. Од великог је значаја негативно деловање политике која је оличена у деловању председника Порошенка и САД које је постало главни разлог идућег великог раскола у Православљу.

Власти Кијева и Вашингтона под изговором савладања проблема у украјинском православљу реално користе Цркву у политичке сврхе. Осим тога, један од закључака конференције се везује за актуелне проблеме са којима се суочава СПЦ а међу њима треба истакнути историјски значајну улогу цркве у очувању српског народа као и чињеницу да СПЦ слави 800 година своје аутокефалности. То је свакако дуг период који је садржао бројна искушења која је СПЦ успешно пребродила. Сходно томе, надамо се да ће и сва садашња и будућа искушења бити пренебрегнута са вером и „малим“ парохијаном у фокусу даљег рада.


Аутор текста је Милорад Стаменовић, доктор економије и струковни специјалиста медицине


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com