Позив на грађанску непослушност!

09.12.2004. год.

БАЊАЛУКА, 9. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Девет невладиних организација запријетило је да ће грађанском непослушношћу и извођењем народа на улице бранити Републику Српску /РС/ у случају да у наредном периоду дође до кажњавања њених институција или увођења санкција.

На састанку у Бањалуци, представници девет невладиних организација одлучили су да упуте отворено писмо високом представнику БиХ Педију Ешдауну, властима Републике Српске и министру иностраних послова БиХ, у коме се тражи поштивање Дејтонског споразума и уставног уређење БиХ са два ентитета и три конститутивна народа.

У заједничком писму, представници Савеза логораша, Борачке организације "Слога", Савеза удружења породица заробљених и несталих РС у БиХ, бањалучке Организације породица погинулих бораца и несталих цивила, Савеза избјеглих и расељених лица РС, Савеза студената Српске, Удружења "Заједно до истине", те синдикати металаца и Електропривреде РС протествују против могућих кажњавања институција РС од ОХР-а.

"Властима РС поручујемо да се Устав РС мора поштовати, и, уколико ипак дође до кажњавања институција или санкција РС, затражићемо да Влада РС поднесе оставку", рекао је Бранислав Дукић предсједник Савеза логораша РС под чијим покровитељством је организован састанак невладиних организација.

НВО су позвале предсједника РС Драгана Чавића да се што прије јавно обрати грађанима и објасни у каквој се економско-политичкоји ситуацији налази РС.

Представници НВО-а су се договорили да организују координационо тијело које ће непрестано пратити рад и однос ОХР-а и власти РС.

Дукић је рекао да ОХР не може да кажњава народ и институције РС, већ једино појединце за које и Савез логораша сматра да су одговорни.

"Ти одговорни појединци се налазе у Влади РС", рекао је Дукић и додао да је РС "дала полицију, војску, СИПУ, ПДВ, безбједност, ДГС па ће, изгледа, од РС остати само љуштура".

Замјерајући што на састанак није дошао нико испред Борачке организације РС, он је додао да су "борци створили РС, а данас гледају како пропада".

"Ми смо створили РС и имамо начина да је заштитимо. Нећемо никаквих наметања и нити пријетње. Тражимо да се од народа ништа не крије и да се заштити РС", рекао је предсједник Борачке организације "Слога" Недо Никодиновић.

Предсједник Бањалучке организације породица погинулих и заробљених бораца Станислав Бркић истакао је да су невладине организације иритиране одлуком Владе РС да се оптуженима за ратне злочине који се предају упути једнократна накнада од 50.000 КМ и мјесечно три просјечна дохотка.

"Ако знамо да породице погинулих које су жртве злочина имају 40 одсто од једног просјечној личног дохотка, а онај који је тужен за ратни злочин добија три пута више и још 50.000 КМ, то онда није цинизам већ крајња дрскост и безобразлук ове власти", рекао је Бркић.

Он је оптужио представнике Борачке организације да нису присуствовали данашњем састанку јер подржавају власт РС.


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com