Буха: Frowick i Bildt обећали Републици Српској одцјепљење

19.09.2006. год.

први високи представник у БиХ Carl Bildt - РС-у обећао отцјепљење


Представници међународне заједнице од Роберта Фроwицка до Царла Билдта, тијеком 1996, 1997. и 1998. године увјеравали су нас да ће Срби имати прилику да се потпуно осамостале уколико даyтонско уставно рјешење не буде могло довест до функционалне....

БЕОГРАД - Приједлог да се Република Српска након одређеног времена издвоји из БиХ подразумијевала су уставна рјешења која су резултат Даyтонског споразума, пише Блиц.

- РС се у овом споразуму појављује као самостална државна јединица која, с раније оформљеном федерацијом муслимана и Хрвата, улази у састав БиХ. Представници међународне заједнице од Роберта Фроwицка до Царла Билдта, тијеком 1996, 1997. и 1998. године увјеравали су нас да ће Срби имати прилику да се потпуно осамостале уколико даyтонско уставно рјешење не буде могло довест до функционалне сугласности између двије државне јединице, рекао је за србијански "Блиц" професор Бањалучког свеучилишта Алекса Буха који је од 1992. до 1998. године био министар вањских послова РС.

Бухина изјава је реакција на тврдње Мухамеда Шаћирбеговића да је постојао споразум између тадашњег југославенског предсједника Слободана Милошевића и највиших представника америчке администрација да се Србима омогући право на референдум.

Буха тврди како не зна за постојање таквог договора, али изражава увјерење да би до разлаза и дошло да "челници РС од средине 1997. године до данас нису милом или силом попуштали и одрицали се атрибута самосталности РС сваки пут када је то од њих тражила такозвана међународна заједница, а по жељи бошњачке стране“.

Шаћирбеговић је рекао и то да је постојао и договор да Србима буду предате енклаве Сребреница, Жепа и Горажде, што Буха и потврђује.

- У вријеме стварања Даyтонског споразума, Жепа, Сребреница и Горажде представљали су проблем у стварању одрживих територијалних цјелина. Било је разних покушаја да се тај проблем ријеши, да би 1995. године, у вријеме када је Даyтонски споразум био у изгледу, америчка страна наметнула муслиманима рјешење по коме би ове три зоне биле саставни дио РС, каже Буха.


Pincom.info




Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com