Повеља Сабора Српске мреже 2008.

02.08.2008. год.

Са благословом Епископа жичког Хризостома,  а у организацији Српског сабора Двери, у царској лаври манастиру Студеници, од 30. јула до 2. августа одржан је осми по реду Сабор Српске мреже, асоцијације која окупља више од 30 српских православно-националних и нестраначких организација.

На овогодишњем Сабору узело је учешћа 112 представника из свих крајева српских земаља и Расејања (САД, Канаде, Швајцарске, Аустрије, Немачке, Норвешке, Шпаније и Словеније), као и угледни страни гости из Русије, Немачке и САД. Посебно наглашавамо велико присуство младих Срба и Српкиња из Расејања, који преузимају одговорност за судбину српског народа, како у државама где живе, тако и у отаџбинским земљама.

Главна тема Сабора била је Очување националног идентитета у процесу глобализације у светлу косовскометохијских збивања.  

Констатујући историјску истрошеност актуелне српске политичке и интелектуалне елите, као и већине институција које представљају наш народ у земљи и иностранству, Сабор је усвојио Илинданско писмо Харалампију које представља нови поглед на свет и културолошки програм Младе Србије која, свесна негативних елемената глобализације, покреће својеврсни бој за српски језик и идентитет.
 

На Сабору су донети следећи закључци:

1.    Тзв. независност Косова за нас не постоји. Кршећи међународно право и доводећи у питање читав светски поредак успостављен после Другог светског рата, светски центри моћи угрозили су темељ на коме почивају Уједињене нације. Борба српског народа за Косово и Метохију представља одбрану европских и цивилизацијских вредности у целини. Сабор обавезује све своје чланице на сталне хуманитарне акције за помоћ опстанку српског народа на Косову и Метохији.
2.    Суђење првом председнику РС др Радовану Караџићу представља суђење Републици Српској и српском народу. С тим у вези државне институције Републике Српске и Србије имају историјску обавезу да на сваки начин помогну одбрану др Караџића. Сабор се залаже за прекид сваке даље сарадње са Хашким трибуналом и дефинитиван престанак његовог рада.

3.    У циљу новог организовања српске дијаспоре као огромне неискоришћене снаге српског народа, покрећемо идеју Светосавске учионице, која би радила на повезивању, образовању и обучавању нове генерације младих у дијаспори.


4.    Идеја Српске мреже све више добија на значају и потребно је све учинити да постане оперативни центар разних српских предузетничких иницијатива и пројеката. У том смислу, Српска мрежа ће појачати своју медијско присуство кроз заједнички интернет сајт, телевизијску продукцију и свеукупно представљање аутентичног српског невладиног сектора. 

5.    Сабор и даље позива релевантне институције у свим српским земљама да помогну Покрет за Живот и омогуће несметано образовање младих у поштовању светиње људског живота.

Своје овогодишње заседање Сабор је завршио поклоничким путовањем на Косово и Метохију, у оквиру кога су посећени манастири Високи Дечани, Пећка патријаршија и Грачаница, као и народна кухиња у општини Ново Брдо.


У царској лаври манастиру Студеници, о Илиндану 2008.     

Служба за односе са јавношћу Српске мреже



Информативана служба СНП - Избор је наш


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com