Једина вриједност Дејтонског споразума је то што је донио мир

20.11.2007. год.

Српски политичари тек сад покушавају да заштите Дејтонски споразум и дејтонску БиХ. Шта су радили до сада? Дејтонски споразум је до те мјере измјењен, да фактички и не постоји. Најзначајнија, али и једина вриједност Дејтонског споразума, јесте то што је донио мир. Мир се могао постићи бољим политичким рјешењем овако у политичком смислу дејтонска БиХ је мртворођенче. Ту је извориште суштинске кризе, а не у одлукама Високог представника или вјештачки да је изазвана. Српски политичари својим активностима подсјећају на политику Слободана Милошевића, који је српско национално питање хтио ријешити на немогућ начин путем Југославије, а они кроз Босну и Херцеговину.

Дејтонска БиХ нема правни континуитет са југословенском СР БиХ, која се у току рата распала. Тај рат је почео не агресијом ЈНА и Југославије, већ управо нападом муслиманских и хрватских паравојних формација на легалну ЈНА и Србе. Дејтонска БиХ настала је међународним уговором из `95те тако што су ФБиХ-е и Република Српска дио својих права и обавеза пренјели на институције БиХ као заједничке органе, док је суверенитет, то највише право, и даље остало ФБиХ – Републици Српској, као ентитетима  конфедералне БиХ. Да би се ријешила актуелна и акутна криза потребно је ићи у процес раздавајања Републике Српске и ФБиХ-е. Ту није ријеч о никаквој сецесији већ о раздруживању двије суверене државе које су биле у конфедерацији. То је право, мирно и демократско ријешење, рјешење које спречава сукобе, а добро је за све народе.

Када је писао да нас поново неко враћа у предратно вријеме, СНП – Избор је наш, ни на који начин није и прижељкивао то вријеме, а не дај Боже, рат, већ управо нуди мирно ријешење, утемељено у међународном праву, које спрјечава рат. На жалост, ако се не буде ишло у том правцу, а криза продубљивала, не можемо да будемо слијепи код очију, а да се не сјетимо `92 године, а поготово `41. Као одговорни и брижни људи зато данас питамо власт Републике Српске, чиме мисли бранити српски народ у рату, којег не искључује ни ЕУФОР, нити многи стручњаци за Балкан.


СНП - Избор је наш

 


Повезано:

Поводом измјена Пословника о раду Представничког Дома и Дома народа Парламента БиХ

Отворено, Високом представнику поводом његове изјаве да је БиХ старија од ентитета и да се суверенитет не налази у њима

 


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com