Саопштење за јавност поводом кривичног дјела – рушење међународног мировног уговора „Дејтонског споразума“

03.07.2023. год.

СНП „Избор је наш“ јавно обавјештава Тужилаштво БиХ о кривичном дјелу којег су починиле судије Уставног суда БиХ (УС БиХ), а тиче се рушења међународног мировног уговора (названог „Дејтонски споразум“) и његовог Анекса IV. Тим чином угрожен је мир не само на простору Дејтонске БиХ.

Рушење Устава БиХ (Анексa IV), или темпирана бомба у темљу „Дејтонског споразума“  урађено је одлуком УС БиХ о конститутивности сва три народа у оба ентитета. За такву одлуку су 2000. године гласале само судије представници бошњачког народа (и тројица страних судија), а судије, представници српског и хрватског народа су били против. Самим тим она је правно проблематична и нелигитимна.

Одлука о конститутивности руши темељ Анекса IV Дејтонског споразума, јер је њиме, фактички Уставом БиХ конститутивност, тј. равноправност сва три народа  обезбијеђена у заједничким институцијама (Предсједништво БиХ, Савјет министара, Парламентарна скупштина БиХ), а не и у ентитетима.

По Дејтонском споразуму, Муслиманско-Хрватска Федерација је политички ентитет Муслимана (Бошњака) и Хрвата, а Република Српска политички ентитет српског народа. Подразумијева се да мањине у оба ентитета имају сва права мањина по највишим свјетским стандардима.

Наведеном Одлуком о конститутивности се руши темељ на којем је саграђен мировни уговор и то тако што су Бошњаци, Срби и Хрвати равноправни и у Муслиманско-Хрватској Федерацији и у Републици Српској. Да није трагично било би смијешно, јер том одлуком се фактички каже да су и Муслимани (Бошњаци) и Хрвати као конститутивни – државотворни, градили Републику Српску, а Срби, опет, као конститутивни – државотворни, градили Муслиманско-Хрватску Федерацију.

Таква одлука извор је проблема и других штетних одлука, поготово за Републику Српску и српски народ. Због ње су произашле одлуке о промјени химне и грба Р. Српске, забрани прославе 9. јануара као Дана Р. Српске, а због такве одлуке може доћи у питање и сам назив „Република Српска“.

Ниједан уставни суд било које државе, а поготово уставни суд државне заједнице, каква је Дејтонска БиХ, не може дерогирати њен политичко-правни, уставни поредак. УС БиХ може само да тумачи да ли је нешто, тј. неки закон у складу са Уставом, а не, никако и да га мијења, поготово када је он Устав (Анекс IV) произашао из међународног мировног уговора иза којег је стао и СБ УН.

Покрет истиче да наведена одлука УС БиХ о конститутивности народа није и једина штетна одлука, већ их има више. И управо све такве одлуке не дозвољавају да уистину заживи Дејтонска БиХ. Из тих разлога, тј. да би заживјела Дејтонска БиХ потребно је да из УС БиХ оду троје страних судија.  У противном, Републици Српској неће ништа друго преостати, осим да се раздружи са Муслиманско – Хрватском Федерацијом.

 


СНП - Избор је наш



Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com