Дане Чанковић: Српска да преузме иницијативу и помогне Србији

16.01.2023. год.

СНП „Избор је наш“ сматра да у овим преломним временима Српска може да помогне Србији, како би она ојачала своје међународне позиције и одбранила свој суверенитет и територијални интегритет.

Српска и српски народ требају да преузму иницијативу и покрену процес издвајања Српске из наметнуте БиХ, тим прије што се са Запада и из Сарајева стално оспорава дејтонски статус Републике Српске, чак и њен Дан настанка, а уз то Запад ствара такозвану државу Косово. 

Границе држава, народа, колективитета се одређују и успостављају као посљедица жеље и снаге конкретног субјекта (државе, народа, колективитета) и у одређеним околностима и одређеног односа великих држава, тај субјекат реализује своју вољу по питању нових граница. 

Дакле, границе се успостављају силом, али не и увијек ратним исходом, да би касније такву реалност прихватило и потврдило међународно јавно право, то јест установе међународне заједнице. Тако су настале и данашње границе Пољске, Мађарске, Њемачке, Украјине, Италије... 

Па зар се силом и НАТО агресијом није ушло у процес стварања државе „Косово“, коју су многе државе са Запада већ признале. Али то није завршен процес. Озбиљан, државотворан народ, који је кроз историју показао снагу у стварању своје државе, има и имаће снагу да одбрани своју земљу од насртаја ко год да их покреће. 

Зато ће српски народ одбранити своју земљу Косово и Метохију. 

Он не припада вјештачким народима који су стварани у XIX и XX вијеку од стране великих сила и то за њихове интересе.

Вјештачким народима створене су и њихове вјештачке државе, које имају ограничен рок употребе.

Успостављање државних граница врши се искључиво силом, која се може различито манифестовати, чак и начин доласка до таквог циља може бити у „бијелим рукавицама“, показујући сво лицемјерје, већу или мању превару, обману или лаж.

И овом приликом (посјета високог званичника САД, Дерек Шоле) Американци су предсједнику Вучићу „понудили“ позицију лидера у региону, инвестиције, „партнерски однос“ са САД, предложили да Срби на КиМ имају ону улогу коју су некад имали Албанци у Југославији и Србији, само да се Београд одрекне своје јужне покрајине и Русије и Србија ће бити под „патронатом“ САД.

САД у овом времену предводе ону страну која је очигледно супротстављена српским интересима и српском идентитету, и није у питању само њихова агресивна улога према Републици Српској Крајини, Српској и Србији. Зашто српски народ не смије бити на тој страни,  зато што на крају свих крајева, а оно што је и најважније јесте што та страна, „протјерује“ не само Бога, него и Боголико дјело у самом човјеку. И то наметањем накарадних вриједности, изазивајући страх, али и на лукав начин приказујући тај процес кроз питање слободе и „хуманистички“ начин, а све у једном „тренду“ који траје и трајаће.

Апсолутно је важна лична слобода у одлучивању да ли ће неко бити вјерујући или не, али не смију се дозволити „трендови“ анестезирања душе и лукава наметања у друштву, у којем дјеца, а онда и одрасли људи неће бити у прилици да упознају и доживе и Цркву и Бога, па тек онда слободном вољом да одлуче коме ће се привољети. У историји је познато постојање Содома и Гомора и како су завршили.

Дакле, немогуће је наметати ни истинску вјеру, али се не смије наметати ни невјеровање у Бога, па таман то било и кроз хуманистичка друштва у којима се брине само о материјалистичким потребама човјековим. 

Е, управо та страна, Запад, тежи том процесу – да поробе духовну страну човјекове личности.

„Не бојте се оних који убијају тијело, а души не могу наудити“.

Србија се најбоље брани и на начин да се јача Српска. 

У том смислу, Покрет ће јавно поставити питање предсједнику НС Републике Српске, шта је са нашом иницијативом, од прије више година, за расписивањем референдума на којем би се грађани Српске изјаснили да ли су за њено издвајање из наметнуте БиХ. Својевремено, подношење те иницијативе пренијели су многи домаћи и страни медији. 

Вријеме је да српски народ покаже одлучност и јединство у жељи да одбрани КиМ. Та снага се сада може показати и у организовању великог народног митинга у Српској, у Бањој Луци, одакле би у свијет отишле поруке „Народ се пита“ и „Косово је Србија и нека буде независна Српска“.

Овом приликом подсјећамо читаоце на наш текст „Друга америчка ЕУ, мини Шенген“ од 24.9.2020. год. који најављује догађаје и ситуације у којима ће се наћи српски народ:

„Друга америчка ЕУ, мини Шенген

24.09.2020. 

Давно сам написао текст да је инспирација за стварање ЕУ дошла из САД. Оне имају своје интересе, контролу и усмјеравање политике у ЕУ од њеног настанка па до данашњих дана. Свакако да су и све њене чланице свака на свој начин и у обиму који омогућује њихова снага и положај, остваривале и остварју своје интересе. У овом тексту придјев „амерички“ користим за малобројни а свјетски центар моћи који контролише САД, Енглеску, НАТО, већи дио Ватикана и Израела... Они су мајстори да направе проблем другима и да буду „позвани“ да га ријеше, да разболе па да лијече. У обе ове радње  они узимају новац од својих „партнера“.  И ту је њихова специјалност. Не могу да поднесу да неко други од њих узима новац. Тако се понашају зато што сматрају да су далеко најпаметнији, посебни, изузетни. Остали нису вриједни ни достојни да буду ни близу њих у смислу праведног и поштеног односа. Они су мајстори за обману, превару, лаж, а све приказујући да раде за туђе, „твоје“ добро. 

Овим текстом желим да поткријепим своју тврдњу изнесену на дан потписивања Вашингтонског споразума, да је он, Вашингтонски споразум геостратешка скретница у политичком и економском смислу.

Тај споразум је неупоредиво значајнији, са већом тежином и посљедицама него што се у јавности може чути. Припреме за споразум су биле темељне и дуготрајне. Једна од етапа у припреми, као што сам писао, јесте понуда Александру Вучићу да буде лидер у региону, како би за њих (амерички центар) одиграо улогу сличну оној као што је својевремено одиграо Броз (између осталог стварање покрета несврстаних, који је имао задатак да заустави приближавање многих земаља, будућих чланица несврстаних, СССР-у које су тада благонаклоно гледале на њега). 

Мини Шенген у којем ће Вучић имати лидерску улогу биће заправо америчка фирма која ће им доносити огроман новац, а биће и значајна у геополитичком смислу. Србија је једна од најбогатијих земаља у свијету по богатству руда метала. Вашингтонски споразума је почетна основа за процес багателне распродаје свега онога што вриједи у Србији а кроз мали Шенген и у региону. Када је економски моменат у питању они не иду на слијепо. Србија је својевремено имала квалитетне фирме које су се бавиле геолошким истражним радњама, иза којих су остале мапе које... те фирме су смишљено угашене а жеља неких  Срба прије неколико година да се поново отворе такве фирме са људима који су знали тај посао, хладно је одбачена у министарству и влади. Дрина је огроман хидропотенцијал. На њеном току може се изградити серија хидроцентрала, фактички на сваких петнаестак километара. Фирме из Италије и Њемачке биле су спријечене да уђу у такву инвестицију. Ко је „бацио око“ да то ради и под каквим условима? Мислили су они и на извоз сировина и увоз својих производа зато и дају кредите нама да изградимо аутопутеве који иду све до лука на Јадрану. О Војводини и производњи здраве хране сада неће бити ријечи. 

И ништа није црно-бијело. За Србију и народ потребна су нова радна мјеста, потребни су и аутопутеви. Али, да ли се може боље? Шта ћемо оставити нашим покољењима ако будзашто продамо наша и њихова природна богатства? Стварање мини Шенгена као америчке  мини ЕУ носи и опасност која је усмјерена да кроз један процес српски народ изгуби свој српски и православни идентитет. Дакле, врло је важно успоставити приоритете и односе између материјалног, идентитетског и духовног. 

Америка, тај центар свјетске моћи не води се идејом да другима буде боље, не бори се за праведнији свијет (данас осам људи има незамисливо велико богатство, а многи у свијету умиру од глади). Они направе проблем да би им се исплатио. И није им стало ни до Косова, ни до Србије, ни до помирења, ни до рјешења проблема између Срба и Албанаца, њима је сада стало да окупирају ове просторе у бијелим рукавицама, за њихово добро, а не за добро народа на овим просторима. И није проблем што они имају такву жељу, већ је проблем и увреда што они све то хоће да ураде сматрајући нас будалама и нижима од себе које ће и жедне превести преко наше питке воде. 

Њихов циљ није да наш регион уђе у ЕУ, у којој се јављају жеље за ослобађањем од америчког диктата. Њихов циљ је, ако не дође до ратова у Европи, да направе тампон појас, (Иницијатива три мора и мали Шенген) између Европе и Русије. У сваком случају њихов централни интерес је Русија и Православље као и њена богатства.

Такав мали Шенген потиснуће политичке и економске интересе Русије и Кине које су се дрзнуле да мисле и на себе. Кина, која се подигла у једној стратегији коју је осмислио и подржао споменути амерички центар и била замишљена као средство остваривања интереса тог центра у процесу стварања неправедне глобализације почела је да гледа на себе, мијењајући своју улогу коју су јој лукаво одредили други. Због те самовољне промјене Кину ће спутавати, санкцијама и регионалном и унутрашњом дестабилизацијом. 

Ако суштина није у наведеном, онда ће власти Србије на озбиљан и легитиман начин позвати Русију да се укључи и дјелује у процесу стварања малог Шенгена, јер је то у интересу народа на нашем простору због праведнијег и поштенијег доласка до свих рјешења и циљева...

Србија и српски народ не треба да се плаше казне и иживљавања тог западног центра свјетске моћи јер је сада Русија у стању, а може се доћи у такву ситуацију, да најозбиљније запријети... како се догађају одвијају у Свијету могуће је да управо пријетњом Русија спријечи могући Велики рат. Шаховским језиком – Пријетња је боља од извршења.

 

Аутор текста је Дане Чанковић, предсједник СНП - Избор је наш


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com