Пљачка српске имовине

10.06.2020. год.

Проф. др Миле Дмичић, некадашњи редовни професор уставног права Правног факултета Универзитета у Бањалуци, оцењује за „Вести“ да Уставни суд БиХ нема мандат да се бави питањем имовине бивше СФРЈ, у коју спада и земљиште у власништву некадашње ЈНА.

– У члану 3, став 3 Устава БиХ јасно се наводе надлежности заједничких институција и у њима није садржано управљање својином. То питање је децидирано препуштено ентитетима. На истоветан начин је решено и питање преноса надлежности са ентитета на савезне институције, укључујући и оне које нису пренете или су се показале као неоправдане. Отуда Уставни суд БиХ није могао да се бави овим питањем, већ је у свом закључку којим је наложио ново суђење у Фочи навео повреду правичног суђења што јесте из његове надлежности – истиче проф. др Дмичић и додаје да нити у правном, нити у техничком смислу не постоји имовина БиХ.

– Питање имовине представља централно питање очувања територијалног интегритета Републике Српске и то је децидирано решено Уставом БиХ. Титулар спорног земљишта треба да буду РС и њене институције и то у пракси значи да је немогуће извршити књижење земљишта на основу одлуке Уставног суда БиХ. На тај начин би се нарушила државност Републике Српске – закључује професор Дмичић.

Иначе, у Републици Српској се не стишава негодовање поводом одлуке Уставног суда БиХ да укине пресуду Окружног суда у Требињу, којим је одбијен захтев Министарства одбране БиХ о књижењу више од 250.000 квадратних метара земљишта у општини Фоча.

Српски члан Председништва Милорад Додик оценио је да је Уставни суд БиХ „постао криминална организација, која не поштује Устав ни законе“.

– Устав каже да све оно што није изричито дато БиХ, припада ентитетима, а то је случај са имовином. Овде се очигледно ради о пљачки и отимачини, која се покушава легализовати одлукама Уставног суда, који у континуитету крши Устав и ради против Републике Српске – категоричан је српски члан Председништва БиХ.

С таквом оценом се слаже и Дане Чанковић, председник СНП Избор је наш . Он упозорава да овакве одлуке могу изазвати нове оружане сукобе.

– Српски народ је свестан да је његов опстанак директно везан за опстанак Српске и зато ни по коју цену неће дозволити њено урушавање, а то управо чини Уставни суд БиХ својим одлукама. Те одлуке, али и они који су их донели, чине злочин против мира, јер могу изазвати нове ратове на овим просторима – упозорава Чанковић.

Према његовим речима, одлука Уставног суда БиХ којом се враћа на поновно суђење спор око земљишта у околини Фоче директно руши Анекс 4 Дејтонског споразума.

– Овим анексом Дејтонског споразума БиХ је дефинисана као државна заједница и она као таква нема територију. Територију има бошњачко- хрватска федерација и Република Српска, у сразмери 51:49 процената територије бивше СР БиХ. Изненађује да српски политичари и правни стручњаци не инсистирају на кривичној одговорности судија Уставног суда БиХ, јер својим одлукама руше међународни уговор, који су потписале највеће силе света, а прихватио га је и Савет безбедности УН. Те судије својим нелегитимним одлукама и правним насиљем директно руше Републику Српску, чије је постојање потврђено и Дејтонским споразумом – закључује Чанковић.

Одлучују прегласавањем

Чанковић подсећа да је Покрет Избор је наш у више наврата истицао правно проблематичне одлуке Уставног суда БиХ.

– Истовремено, те одлуке су биле и нелегитимне зато што су донете прегласавањем српских и хрватских чланова од стране тројице судија странаца и судија представника бошњачког народа – наводи Чанковић.

Заштита српске имовине

Правобранилац Републике Српске Миломир Говедарица рекао је да је ово само још један у низу покушаја од Правобранилаштва БиХ, односно Министарства одбране, да супротно нормама буду укњижена права својине у корист БиХ.

– Све надлежне организационе јединице Правобранилаштва Српске предузеле су и предузимају све неопходне радње у више таквих предмета са циљем заштите имовине Републике Српске – истакао је Говедарица.

Излазе из уставних оквира

Члан Одбора Народне скупштине за уставна питања Перица Бундало (на слици) каже да је Уставни суд БиХ у више наврата до сада исказао намеру да мења правни и политички поредак у БиХ.

– Уставни суд БиХ одавно је почео да излази из оквира својих надлежности, а спорови у вези са војном имовином и посебно пољопривредним земљиштем Републике Српске то само потврђују – рекао је Бундало, који је и шеф Клуба посланика ПДП-а у парламенту РС.
 
 
 

Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com