Оптужницом Тужилаштва БиХ на Српску

13.01.2020. год.

СНП – Избор је наш сматра да је оптужница Тужилаштва БиХ против генерала Миломира Савчића, предсједника Борачке организације Републике Српске, политички мотивисана, селективна и неправедна. Као таква неће помоћи у разумијевању и побољшању српско-бошњачких односа и постизању истинског мира на овим просторима. Циљ Тужилаштва БиХ није правда, истина, кажњавање оних који су заиста починили ратни злочин и помирење, већ испуњавање жеља страном фактору који политиком завади па владај, покушава да контролише наш простор, остварујући свој интерес. То се најбоље види у огромном броју оптужница и судских пресуда за ратне злочине против Срба, а за злочине над Србима оптужница скоро и да нема. Иако су и Срби били жртве. Први појединачни и први масовни злочин  у претходном рату био је над Србима. Таквом политиком Тужилаштва БиХ жели се српски народ представити као злочиначки а Република Српска као геноцидна творевина, коју треба укинути. Да се иза таквог рада Тужилаштва крије утицај страног фактора види се и по жељи Велике Британије да се у Савјету безбиједности УН усвоји њен приједлог резолуције о геноциду у Сребреници. Када, због вета Русије, у томе нису успјели, сада на основу пресуда за ратне злочине Хашког суда и Суда БиХ у којима се углавном осуђују Срби, били криви или не, покушавју наметнути закон о забрани негирања геноцида. Тада би, мисле они, лакше остварили свој циљ – укидање Републике Српске и централизација БиХ.

Од огромне важности за мир и добре односе између Срба и Бошњака, јесте, да управо они, Бошњаци и Срби сагледају злу намјеру страног фактора, да између та два блиска народа створи непремостиве препреке. Зато Покрет сматра да треба апеловати на институције БиХ, Српске и Србије да се створе здраве и објективне околности у којима би радило Тужилаштво и Суд БиХ, како би испунили свој прави задатак – казнили починиоце злочина, задовољили правду и истину и тако обезбиједили услове за истинско помирење. То не би значило мијешање и притисак на правосуђе, у оном смислу када оно ради добро (опште је познат квалитет рада правосуђа), већ морална обавеза институција и друштва да се утиче на правосуђе како би боље функционисало и поправило оно што се може и треба поправити, како резултат судских пресуда не би произвео већу штету и неправду не само појединцима.

Рат је нажалост нормална појава у људском друштву. Зато постоји и међународно ратно право. Ситуацију и подстицај за задњи рат на нашим просторима створили су странци, на начин да се сваки народ морао бранити. Зато су они који су и починили злочин против мира, обезбиједили да се тај најтежи ратни злочин укине. У том рату неко је из освете, личних интереса, страсти или ко зна због чега починио злочин и свако ко је то урадио, мора одговарати.

Покрет је убијеђен да се генерал Савчић часно борио у рату, поштујући ратно право и не чинећи ратни злочин. У то смо се могли увјерити, не само што га познајемо, већ и из прича многих његових сабораца, који га сматрају храбрим, часним и хуманим борцем, који је у борбама био и рањен. Зато, не само борци, већ све институције Републике Српске, које је генерал бранио, морају стати уз свог генерала Савчића.

 

 

СНП - Избор је нашПомоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com