Позив Русији да именује свог представника за Западни Балкан

07.09.2019. год.

Покрет сматра, да би дошло до праведнијег приступа рјешавању проблема на Балкану, у тај процес доласка до рјешења, поред већ укључене ЕУ и већ именованог специјалног изасланика САД-а за Западни Балкан, треба укључити и специјалног представника Русије.

Русија се залаже за поштовање међународног права. И поред братског односа према српском народу има уравнотежено сагледавање интереса свих народа на Балкану. Док, именовање специјалног изасланика САД-а  за Западни Балкан Метјуа Палмера представља наставак пристрасне политике САД-а изражене  кроз агресију 1995. и 1999. над српским народом која је пресудно утицала на рат у БиХ и створила околности за проглашење тзв. државе Република Косово и жеље да се што прије постигне њихов циљ – признавање Косова од стране Србије и централизација БиХ уз слабљење Републике Српске и потчињавање српског народа. Да се та политика наставља, доказ су и најновије изјаве специјалног изасланика Палмера дате у интервјуу за љубљански лист Дело. Каже он „Наша визија Западног Балкана је да све земље буду грађанске (изборни принцип, један човјек један глас)... У БиХ то би побољшало осјећај за национални државни идентитет“. Изборни систем један човјек један глас руши Анекс IV Дејтонског споразума у којем су Република Српска политички ентитет српског народа а Бошњачко-хрватска федерација политички ентитет Бошњака и Хрвата, док су сва три народа (Бошњаци, Срби и Хрвати) равноправни – конститутивни у заједничким институцијама Дејтонске БиХ (Одлука Уставног суда БиХ о конститутивности сва три народа и у РС и у БХ Федерацији је правно проблематична, легално донесена али не и легитимна. Донијели су је судије странци уз подршку судија Бошњака, док су сидије Срба и Хрвата били против). Занимљиво је да англосаксонци нису подржавали принцип један човјек један глас у Југославији па ни сада гдје су год Срби у већини, док се сад залажу за тај принцип, рецимо у Хрватској из које је протјерано скоро 700 хиљада Срба а у њој сада живи преко 95% Хрвата, као и у БиХ гдје су сада већина Бошњаци. А посебно је опасна његова изјава „У БиХ то би побољшало осјећај за национални, државни идентитет“. То је покушај стварања вјештачког БХ идентитета који може изазвати сукобе на овим просторима, а унапријед је осуђен на неуспјех.  Па у БиХ су странци наметнули и грб и химну (музика подсјећа на уводну пјесму филма Животињска кућа), а то су темељни симболи сваког идентитета, да не говоримо даље.

Због свега наведеног сматрамо да заједно Србија и Српска требају да замоле Русију да именује свог представника за Западни Балкан у циљу доласка да праведног и дуготрајног рјешења проблема на Балкану.


Дане Чанковић, предсједник СНП – Избор је наш


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com