Борба за голу пензију

20.09.2004. год.

Борба за "голу пензију"

Протести пензионера заказани за 27. септембар још су једна од "топ-тема" предизборних активности наших врлих политичара.

Док предсједник Владе РС Драган Микеревић одлучно каже да РС нема могућности да пензионерима исплати шест посто повећања пензије, што је један од пензионерских захтјева, Милорад Додик, предсједник Савеза независних социјалдемократа, задовољно трља руке због оваквог развоја догађаја.

С друге стране, дистанцирајући се од било какве политичке опције, предсједник Удружења пензионера РС Раде Ракуљ једноставно каже: "Онај ко прича да протести имају политичку позадину, он прича напамет. Нас не интересује политика ни политичке манипулације којима се политичари служе, ми само иступамо због оних који немају довољно хљеба, а камоли да имају за лијек, за обућу, за одјећу... Народна скупштина је неколико пута закључила да пензионерима треба бити исплаћивана пуна пензија. То је требало да буде реализовано још крајем прошле године, али није урађено до данас. Још увијек смо на оном проценту од 78,26%. Ми само тражимо да се скупштински закључци реализују и обуставићемо протесте. Самим тим чином дајемо до знања да нисмо кренули у политику, него смо кренули да ријешимо нашу социјалну биједу на тај начин", рекао је Ракуљ у изјави за наш лист истичући да ће протести трајати све док се не испуне пензионерски захтјеви. "Видјећемо коме ће прије досадити", одлучан је он.

Ракуљ је незадовољан и ангажманом међународне заједнице на рјешавању бројних пензионерских проблема у БиХ. Још увијек се у Федерацији БиХ не поштује одлука Дома за људска права БиХ о томе да пензионери пензију треба да примају од фонда на чијем подручју је пензија и зарађена.

"Међународна заједница није одрадила онај дио свог посла у БиХ кад су у питању пензиона права, тако да се у тој области још увијек лута. Они о тим проблемима само воде расправе а баш никада нису учинили ништа конкретно у рјешавању тих проблема. Ми смо имали у СФРЈ добар пензиони систем. Он је нарушен. Тад смо имали шест фондова и никаквих спорова није било, а сад они су дошли у БиХ, имају два фонда и не умију направити односе у складу са западном доктрином о пензији и пензионим системима", каже Ракуљ и додаје да је на недавном састанку које је Удружење имало са представницима Свјетске банке напокон утврђено да ће Влада ФБиХ меморандум о ПИО усвојити до 5. октобра ове године. "Одмах ће се приступити примјени тог меморандума тако што ће прво повратници у Федерацију почети примати пензију из оног фонда на чијем подручју су је и зарадили, а затим ће то остварити и сви други који на то имају право. Имплементација ће, дакле, потрајати, али они су чврсто обећали да неће стати у том послу", казао је Ракуљ.


Патриот магазин


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com