Поводом усвајања Декларације о Слободној и самосталној Српској

27.04.2015. год.

Покрет подржава усвајање Декларације о Слободној и самосталној Српској. У њој се каже да уколико  до 2017. године се не врате  отета овлаштења Републици Српској да ће се 2018 расписати референдум о њеној самосталности. Обрадовани смо чињеницом да се коначно нека српска политичка странка охрабрила да и званично у свој програм стави идеју слободне и самосталне Српске коју желе оживотворити.

Оне, који кажу да је Дејтонска БиХ заштићена међународним уговором (мада садашња БиХ значајно је  измијењена у односу на дејстонску и то на штету Српске и њених грађана), питамо шта је са државаом Југославијом која је била, не само чланица Уједињених нација, већ и њен оснивач и  као такву Уједињене нације су биле у обавези да је заштите.

Оне који кажу да би референдум изазвао рат, питамо зашто онда не признају и не кажу да је референдум Бошњака и Хрвата изазвао рат у БиХ и да због тога требају да сносе одговорност и све посљедице које произилазе из те чињенице.

Онима који кажу: „Да су хтјели референдум за самосталну Републику Српску, организовали би га 2006. године“, онима који мисле да чим се каже та чаробна ријеч, референдум, треба га и организовати; ми њима одговарамо да не разумију друштвене процесе, међународне односе и да немају визију која је предуслов за свеопшти бољитак српског народа.

Седамдесетих година прошлог вијека, мали број Хрвата је сањао независну државу Хрватску, али управо захваљујући њима, кроз један процес, тај сан је постао реалност.

Српском народу отимају Косово, па чак и друге дијелове Србије, а многи српски политичари у Републици Српској очекују да ће странци, Међународна заједница, ОХР, заштитити Републику Српску и њене интересе и понудити им најбоље рјешење за српски народ.

Коначно, долази вријеме да наши политичари покажу храброст, снагу и јединство, како би народу било боље, те да им Српска буде изнад подјела. Ако се наши политичари међусобно не поштују, како могу очекивати да их народ поштује?

И за оне који нису оптимисти, који мисле да је самостална Република Српска политичка авантура, кажемо им, оно што је данас немогуће сутра постаје реалност, ако вјерујемо и волимо то што хоћемо.

Пут ка слободној и самосталној Српској никако не треба бити ратни пут, него пут мира, разумијевања и поштовања.  Без обзира у ком друштвено-политичком и правном субјективитету живјели Срби и Бошњаци, они морају бити сјеме интеграције која почива на истинском и праведном заједничком договору.

 

СНП - Избор је нашПомоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com