Косово би дигло Српску на ноге

19.09.2006. год.

Ако Косово буде независно, људи у Републици Српској, који су прихватили учешће у БиХ, а све време су незадовољни, тражиће да она има статус као Косово. У међународно признатом оквиру БиХ тражићемо право на конфедерацију или унију држава


БЕОГРАД - Челни двојац Србије Борис Тадић и Војислав Коштуница у последњих неколико месеци, нагло су постали врло, врло блиски са председником и премијером Републике Српске, Драганом Чавићем и Милорадом Додиком. Видно приближавање Срба с две стране Дрине неки тумаче и као сигнале свету о судбини Српске, ако Косово буде независно. Дакле, опет је на делу стара прича о трампи јужне покрајине за српски део Федерације БиХ.

Додик, који тврди да зближавање Београда и Бањалуке треба схватити искључиво на нивоу политичке сарадње истиче и да би становници РС реаговали на независност Косова.

- Наши ставови о Косову одавно су познати. Међутим, ако Косово буде независно, људи у Републици Српској, који су прихватили учешће у БиХ, а све време су незадовољни, тражиће да она има статус као Косово - истакао је за Глас Додик.

Као одговор на наше питање о могућност трампе Косова за Српску, премијер РС присетио се речи Чарлса Крафорда, бившег британског амбасадора у Београду и Сарајеву:

- Крафорд је, по повратку кући, рекао да међународна заједница има различите стандарде за готово идентичне ситуације - Косово и БиХ, односно Српску. Пошто ни у БиХ, као ни на Косову, није могућ нормалан суживот свих, он се заложио и да народи Федерације имају могућност да бирају где ће да живе. Напоменуо је и да ће бити врло тешко на исте ситуације одговорити различитим средствима.

Иначе, Додик је, за ово кратко време од када је опет премијер, четири пута званично посетио Београду, видели смо га са Тадићем на финалу Европског првенства у ватерполоу, са Коштуницом је био и граничном прелазу Рача, а није заобишао ни Гучу. Седео је са српским премијером и током пријатељске утакмице Борца и Црвене звезде, а Тадића и Коштуницу угостио је и у Банским дворима.

На уље је додао ватру и Мухамед Шаћирбеј, десна рука Алије Изетбеговића, тврдњама да су Слободан Милошевић и Бил Клинтон, уочи Дејтона, договорили да Републици Српској дају право на референдум о самосталности. Додик је рекао да нема сазнања о томе, али верује у то, "пошто је Шаћирбеј тада био један од важнијих политичара". Уз то, Додик је затражио и да прекодрински Срби имају право гласа у Србији.

Будући да је Додик свестан обавезности Дејтонског споразума, нагласио је да зна шта им је чинити.
- У међународно признатом оквиру БиХ одавно тражимо право организовање федерације, и пошто смо уморни од сталног одбијања, ускоро ћемо инсистирати на конфедерацију или унију држава. А и Хрвати су незадовољни. У неком предстојећем периоду и то мора бити решено јер не можемо више овако - рекао је Додик.

Пошто из Сарајева на сва уста вичу да је немогућ споразум о специјалним паралелним односима Србије и РС, Додик је само кратко, кроз смех, поручио:
- Уживам што ће у Сарајеву пући од зависти када га потпишемо!


http://www.glas-javnosti.co.yu/


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com