Шаћирбеј: САД обећале РС референдум

17.09.2006. год.

Бивши амбасадор БиХ у УН Мухамед Шаћирбеј каже да су САД обећале Републици Српској референдум о издвајању из БиХ. Шаћирбеј је за НТВ Хајат из Сарајева рекао да су пре потписивања Дејтонског споразума представници САД обећали да ће у будућности Републици Српској бити омогућен референдум за отцепљење од Босне и Херцеговине, пишу Вечерње новости. Шаћирбеј тврди да управо зато Милорад Додик, премијер РС, у последње време форсира причу о самоопредељењу. Шаћирбеј тврди да су САД, док је он био у мировним преговорима за време рата, тражиле од бившег председника Југославије Слободана Милошевића да каже шта треба да учине да би он сео за преговарачки сто.

„Милошевић је тражио да Србима припадну енклаве у источној Босни, односно Сребреница, Жепа и Горажде. Милошевић, председник САД Бил Клинтон, представник САД Ричард Холбрук и представник Уједињених нација за СФРЈ Јасуши Акаши постигли су договор о томе да Србима буду предате те енклаве. Администрација САД наговарала нас је да предамо те зоне, али нико од нас, ни председник БиХ Алија Изетбеговић, ни премијер БиХ Харис Силајџић, ни ја нисмо желели да то прихватимо”, каже Шаћирбеј.

Шаћирбеј тврди да је тај договор и пристанак САД на Милошевићеве услове био нешто између жутог и зеленог светла за војне акције у околини Сребренице. „Други део споразума Администрације САД и Милошевића био је дозволити референдум за отцепљење РС и њено припајање Србији, на чему сада инсистира Додик. Изгледа да Додик и други употребљавају то као уцену, пре свега према Стејт департменту, где већина људи зна да је такав споразум постојао и сада не би желели да то изађе у јавност”, каже он.

Шаћирбеј није желео да потврди да је то био званичан споразум. „То је био споразум с неким Американцима, да РС добије право на самоопредељење. Знам да је тадашња државна секретарка Медлин Олбрајт покушала да заустави тај део јер је знала за опасност, не само за Сребреницу него за углед САД. Не знам ко сада у Стејт департменту зна за тај споразум, али знам да он постоји”, каже Шаћирбеј.


Вечерње новости


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com