Народ говори у Бањалуци

30.03.2008. год.

Сабор под именом “Народ говори”, са поруком “Косово је Србија, нека буде независна Српска”, окупио у Бањалуци више хиљада грађана...
27.03.2008. 19:30

Сабор под називом “Народ говори”, са поруком “Косово је Србија, нека буде независна Српска”, у организацији Србског народног покрета (СНП) “Избор је наш”, окупио је данас у Бањалуци више хиљада грађана.

Учеснике митинга, који су носили српске заставе и транспаренте на којима пише "Косово - наскупља српска ријеч", "Дајем Босну за Српску" и "БиХ - тамни вилајет за све", предсједник СНП "Избор је наш" Дане Чанковић позвао је да издвоје РС из "наметнуте БиХ".

Казао је да би након издвајања из БиХ људи у РС боље живјели и имали веће плате. "Наш новац не би ишао у финансирање гломазног државног апарата БиХ", рекао је Чанковић. Истакао је да би независна РС била политички стабилнија, али и стабилнија на безбједносном нивоу. "Нећемо да будемо база Ал Каиде", поручио је Чанковић.

Кажимо свијету да је српски народ незадовољан својим статусом на Балкану, који се дестабилише у једном процесу у којем мањи народи стварају своје националне државе и на српској земљи, а историјски државотворни српски народ нема ријешено српско питање, додао је он.

"Српском народу није једини пут ЕУ и НАТО, поготово ако тај пут подразумијева губљење ентитета. Српски народ има алтернативу, она је у савезу са православним пријатељским државама", рекао је Чанковић.

Додао је да, "ако наше комшије могу да пјевају 'Хвала Њемачкој', онда и ми рецимо 'Хвала Русији'".

"Српски народ воли своје хероје и зато још сјемена Милоша, Лазара и Радована има и захваљујући том сјемену српски народ ће оживотворити своју жељу да има своју државу", рекао је Чанковић.

Подгорички протојереј Велибор Џомбић рекао је да подржава право Срба у Републици Српској да се отцијепе од БиХ.

"Ако је међународна заједница подржала референдум у Црној Гори, зашто и РС не би имала на то право", поручио је протојереј Џомбић, додајући да, "ако је сваки народ у бившој Југославији имао право да се изјасни, зашто би то данас неко забрањивао народу у РС".

“Молим Бога са овог мјеста да вам да снаге да истрајете и да се изборите и будете слободна и независна РС, а да сви заједно догодине будемо на Косову и Метохији на једној јединственој, благословеној и недјељивој српској држави”, поручио је Џомбић.

Присутне је поздравио и ултрамаратонац Жељко Благојевић, који је трчао од Бањалуке до Косовске Митровице, а предсједник Удружења књижевника РС Зоран Костић рекао је да није дошао да говори о РС као самосталној држави, већ као о дијелу Србије.

“Ми нисмо Индијанци и нећемо дозволити да нас претворе у Индијанце, којих данас још има само у резерватима. Европа без уједињеног српства није Европа. Нека нам помогне Русија на земљи и Бог на небу", поручио је Костић.

Протестима су присуствовали и представници Српске националне заједнице из Македоније, Српског националног вијећа Космета, Српског народног вијећа Црне Горе, а у умјетничком дијелу програма учествовали су глумица Ивана Жигон и пјевач Миломир Миљанић.

Ивана Жигон је поручила да нико нема право да данас не буде на овом скупу због српске дјеце која гину на Косову. Она је казала да "нам треба бити подршка чињеница да је велика Русија уз нас" и одрецитовала "Пркосну пјесму" Добрице Ерића.

Били су позвани и предсједник РС Рајко Кузмановић, предсједник Народне скупштине Игор Радојичић и премијер РС Милорад Додик, али нико од њих није присуствовао скупу. Скуп су обезбјеђивале снажне полицијске снаге.

СНП је данас прикупљао потписе грађана који подржавају проглашење независне РС и до касних поподневних сати је прикупљено око 2.000 потписа.


Дневни Аваз


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com