Отворено писмо госпођи Дорис Пак, представници Европског парламента за Југоисточну Европу

29.11.2007. год.

Поштована госпођо Пак,

Обраћамо Вам се поводом Ваше изјаве да Република Српска нема интереса напустити БиХ, као и поводом писма премијера М. Додика упућеног Вама. Господин Додик је у том писму рекао да исход преговора о статусу Косова нема ничег заједничког са Републиком Српском у БиХ. Косово и Република Српска и имају и немају ничег заједничкг. Има, ако парламент Косова прогласи независност, онда би то био пут и правило да Народна скупштина Републике Српске, у том случају по аутоматизму, Републику Српску прогласи независном државом. И нема ничег заједничког уколико Косово и Метохија остану у саставу државе Србије, што би било у складу с међународним правом и правдом. И у том случају Република Српска и српски народ у њој, желе искористити право народа на самоопредјељење, гарантовано Повељом Уједињених нација. То право Албанци на Косову и Метохији немају, јер су национална мањина, а демографску већину на том простору остварили су на незаконит начин у комунистичко вријеме, нелегалним уласком из Албаније. За то вријеме протјераним Србима био је забрањен повратак, на своју, српску земљу, Косово и Метохију.

А који је интерес Републике Српске и српског народа да напусти наметнуту БиХ, види се по исказима сталне нетрепељивости према Републици Српској, која долазе из ФБиХ. Бошњачки политичари Републику Српску проглашавају геноцидном творевином и као такву желе је и укинути, а БиХ желе створити по својој мјери у којој би Срби били мајоризовани. БиХ би укључили у исламску организацију, а Срби су за хришћанске вриједности и улазак у Европску Унију у којој би сачували своје специфичности. Српском народу и Републици Српској су отели грб и химну „Боже правде“, Управа за индиректно опорезивање, која је заједнички орган БиХ, преко коефицијената расподјеле новчаних средстава, који су одређени на штету Републике Српске, отме од ње око 200. милиона марака годишње.
Између осталог, и то је одговор зашто Бошњаци желе да живе са Србима у јединственој држави. Кажу да су Срби вршили етничко чишћење, а Срба скоро да нема у Хрватској, ФБиХ и Косову. Бошњачки политичари кажу да су Србија и Југословенска народна армија извршиле агресију на БиХ, а заправо муслиманске и хрватске паравојне формације напале су Србе и ЈНА, тада једину легалну и легитимну војну силу у БиХ. Исти људи су за једне хероји, а за друге ратни злочинци и обрнуто. Све то показује да Република Српска и те како има интерса да напусти наметнуту БиХ. Коријен нестабилности Балкана је у процесу да други народи стварају своје националне државе на штету Српске земље и српског народа, који је још у средњем вијеку имао своју државу, која је била слободна и демократска, а данас, почетком 21 вијека, нема ријешено српско национално питање. Рјешење је у јединственом приступу читавом народу и заштити његовог идентитета (језика, религије, историје, културе...), а најбоље ће се заштитити својом државом, који многи народи имају.

Поштована Госпођо Пак, ми смо покрет које је у Републици Српској прикупио 50.000 потписа грађана који су за референдум, на којем би се грађани Републике Српске изјаснили јесу ли за њено издвајање из БиХ. Залажемо се за право народа на самоопредјељење. С обзиром на то да се Југославија распала, а остао је највећи проблем, проблем унутрашњих комунистигких граница, које су неправедне и штетне по српски народ и не само по њега, указујемо потребу да се организује међународна конференција о границама на Балкану. На тој конференцији би се дефинисало ко има право на самоопредјељење и на којој територијалној цјелини, а одлуке би биле потврђене у Савјету безбједности Уједињених нација. Ово је најбољи пут да би се спријечили сукоби на Балкану.

Уз молитвене жеље да разумијете оправдану потребу српског народа да рјеши своје национално питање и створи своју државу коју ће вољети и да у томе помогнете, желимо Вам од Господа Бога свако добро.


СНП - Избор је наш


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com