Сабор НАРОД ГОВОРИ - Јесте Косово је Србија и нека буде независна Српска, 27.3.2008. Бања Лука

Преносимо говор

Протојереј мр Велибор Џомић,
парох Подгорички у
Митрополији Црногорско-Приморској

Браћо и сестре, Бањалучани и Бањалучанке, Срби из Републике Србске, господо хришћанска!

Нека је срећно и благословено ово наше данашње сабрање и саборовање у коме тражите право да се изјасните и да се глас народа Републике Србске поштује као што се свуда у савременом свету поштује глас грађана и глас народа. Долазим из оне старе, јуначке, светосавске, световасилијевске и светопетровске Црне Горе која вас се није одрекла и која вас доживљава као своје и која вас се неће одрећи док и једног Србина у њој буде било.
Од пропасти србског царства, Срби у Босни и Херцеговини памте ''и зло доба и године гладне''. У Босни поносној и Херцеговини распетој вековима су се смењивале окупације и окупатори, силе и силници, лажни миротворци и расрбљивачи, тирани и угњетачи честитог Србског православног народа Божијег. Шта му све нису радили и каквим га мукама нису мучили. Убијали га, бацали у јаме, на колац набијали, спутавали, али му, и поред свега, веру православну и име србско нису могли одузети. Колико се само разних високих представника променило овде од турских паша, бегова и кадија преко Бењамина Калаја до Педија Ешдауна и Мирослава Лајчака. Сви су прошли и сви су поражени. Своју мисију су завршили на црним страницама историје угњетавања честитих људи и народа. 
Памтите и ви, а и ми памтимо и не заборављамо да је пре сто година Аустро-угарска као моћна сила онога времена окупирала Босну и Херцеговину. Ни тада светски силници овом мученичком народу нису дозвољавали да каже шта мисли и да се слободно изјасни у каквој држави и са ким жели да живи. Тај је народ знао тада да одговори и знао је како да одговори. 
На данашњи дан, пре 67 година,  велики србски патријарх Гаврило Дожић је узвикнуо, а Србски народ поновио да ће се у оној невољи 1941.г. понизити само пред Богом, а узвисити пред људима. Тада нам је Хитлер нудио Европу и своју нацистичку визију заједнице европских народа. Хитлер нам је нудио благостање ондашњег Бондстила, али само ако се понизимо пред њим и његовом силом.
И данас нам нуде исто. Нуде визе, пасоше, интеграције, донације, шарене лаже, споразуме и ново евро-унијаћење, али само под условом да се одрекнемо Косова и Метохије. А Срби, ''сви и свуда'', како је говорио Вук Караџић, говоре да неће и да не пристају да се без Косова и Метохије и својих светиња обездуше, обезљуде и обезличе. Могу да отимају, могу да нас трују отровима, могу да нам руше куће и цркве, народ прогоне и убијају, али нећемо и не можемо да пристанемо на колективно самоубиство на које нас наводе.
Дошао сам овде да јавно, јасно и гласно подржим право Срба у Републици Србској да се користе највишим стандардима светске и европске демократије. Ако је међународна заједница подржала референдум у Црној Гори зашто онда Република Србска не би имала право на демократско изјашњавање њених грађана? Ако је сваки народ у бившој Југославији имао право да се изјасни зашто би то данас неко бранио и ускраћивао Србима у Републици Србској? Дошли смо да видимо да ли ће и у случају Срба у Републици Србској бити прекршени принципи међународног права као што су, силом на срамоту, ти принципи прекршени и погажени на Косову и Метохији.
Браћо и сестре!
У овим данима Великог поста дужни смо да и себе и друге, и ближње и даљње, позовемо да се посветимо посту и молитви и да се сећамо поуке Светога Владике Николаја који је рекао да ''Србе неће спасти вештина него врлина''. Дужни смо да сећамо очинских поука Његове Светости Патријарха Србског г. Павла да увек будемо људи, а никад нељуди. И за ова права ћемо се борити као људи молећи се Богу Љубави и Правде да уразуми оне који не чине грех само према нама него га, грешећи се о наш народ, чине и према себи и своме потомству. Да не да Бог да и они пропадну због нас него да се и они покају и да се поправе!
Желим да знате и да не заборавите да се само кроз велику жртву стиже до великих циљева. Ви сте то посведочили када сте пред новим камама и новим припремљеним Јасеновцем на крају ХХ века храбро стали на браник своје вере и своје нације. Молим се Богу да вам дометне и вере и снаге да истрајете и да се изборите да буде слободна и независна Република Србска.
А сви заједно догодине на Косову и Метохији у једној јединственој, благословеној и недељивој србској држави.
Бог вас благословио и нека вас штите и молитвено помажу Свети Јасеновачки Новомученици и Свети Платон Бањалучки. 

Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com