НОРМА ЗА РЈЕШАВАЊЕ КОНФЛИКТА

ПРЕМA ПИСAЊУ ЛОНДОНСКОГ "ТAЈМСA" ЕВРОПУ ЧЕКA ТAЛAС РЕФЕРЕНДУМA О НЕЗAВИСНОСТИ

НОРМА ЗА РЈЕШАВАЊЕ КОНФЛИКТА

Повод за ову анализу, према којој би и Република Српска у неколико наредних година могла да постане самостална држава, је резултат референдума у Црној Гори, након којег ће, прогнозира се, порасти број држава у Европи.

ДО 2020. године у Европи би се могле појавити нове државе: Херцег-Босна и Република Српска, уз Каталонију, Курдистан, Велс и Уједињену Ирску!
Ове прогнозе угледног лондонског дневног листа "Тајмс" пренио је у суботњем броју загребачки "Јутарњи лист" наводећи да су текст потписали дипломатски уредник Ричард Бистон и новинар Џереми Пејџ.
Повод за ову анализу су, каже се, резултати референдума у Црној Гори, након којег ће порасти број држава у Европи, као и вјероватна самосталност Косова у наредном периоду.
Aутори овог чланка сматрају да би референдумским путем ускоро могло да крене и молдавско подручје Трансдњестровље, које одбија да прихвати власт Кишињева, у којем су стациониране значајне руске снаге.
Садашњи предсједник Трансдњестровља Игор Смирно, најавио је већ за септембар ове године референдум на којем би народ овог региона требало да се изјасни о самосталности.
Он се у јавном наступу позвао на Црну Гору, наводећи да је то примјер који потврђује како "референдум постаје норма за рјешавање конфликта".
У Европи, каже се даље у тексту објављеном у лондонском "Тајмсу", постоји низ подручја која траже самосталност, као што су Баскија и Каталонија у Шпанији, или Корзика у којој се борба за самосталност води и бомбашким нападима. Курдистан је сан Курда који су као народ тренутно расцијепљени између више држава.
Проблем, међутим, не представља проглашавање независности, већ могућа опасност по стабилност региона, па и Европе у цјелини. (Вук Драшковић је изјавио да би независност Косова нашкодила стабилности регије), подсјећа се у тексту "Тајмса".
Даље се наводи да, кад је ријеч о Трансдњестровљу, јасно је да би се стварању нове државе врло оштро успротивила Молдавија, у чему би имала подршку и Румуније.
Ових дана се појавила и прича како Срби у Босни и Херцеговини, такође планирају референдум за самосталност, што су, како је наведено у "Тајмсовом" чланку, накнадно одбацили политички лидери тог ентитета.
Aутори текста у "Тајмсу" у том контексту наводе и могућност да Хрвати из, како су написали, Херцег-Босне затраже припајање Хрватској или самосталност, ако би исто важило за Србе у БиХ.
У тексту се не наводи како аутори, у случају таквог развоја ситуације, виде будућност Бошњака.

Глас Српске 05.06.2006. год

Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com